Επικριτικός για τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca εμφανίστηκε o Βρετανός επιστήμονας ανοσολογίας και καθηγητής της Οξφόρδης Τζον Μπελ που εργάστηκε για την παραγωγή του μιλώντας στο BBC, τονίζοντας ότι η στάση των πολιτικών αλλά και άλλων ειδικών «οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στο θάνατο».

Ads

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «Έφθειραν τη φήμη του εμβολίου κατά τρόπο που αντήχησε σε ολόκληρο τον κόσμο», ενώ πρόσθεσε ότι «νομίζω πως η κακή συμπεριφορά από επιστήμονες και πολιτικούς έχει πιθανώς σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες και δεν πρέπει να είναι υπερήφανοι γι’ αυτό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 37 εκατομμύρια ανθρώπων που έκαναν την ενισχυτική δόση στη Βρετανία μόνο 48.000 άνθρωποι επέλεξαν το συγκεκριμένο σκεύασμα, καθώς κυβερνητικοί σύμβουλοι πρότειναν ότι στις ηλικίες κάτω των 40 ετών θα πρέπει καλύτερα να προσφερθούν άλλα εμβόλια κατά του κορονοϊού λόγω τη σύνδεσης του συγκεκριμένου σκευάσματος με εξαιρετικά σπάνιες θρομβώσεις στο αίμα.

Το εμβόλιο της AstraZeneca αρχικά θεωρήθηκε ως success story στο Ηνωμένο Βασίλειο και χαρακτηρίστηκε ως το «δώρο της Βρετανίας στον κόσμο». Σχεδιάστηκε για να είναι φθηνό και διαθέσιμο με χαμηλό κόστος. Σε αντίθεση με τα εμβόλια mRNA, θα μπορούσε να μεταφερθεί με χαμηλό κόστος και να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου.

Ads

Σχεδόν το ήμισυ του ενήλικου πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε δύο δόσεις του εμβολίου υποστηρίζει ο Μπελ και αφήνει σαφείς υπαινιγμούς για πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τον παραγκωνισμό του εμβολίου. Η έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο συνέπεσε με το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Δεν νομίζω ότι διευκόλυνε τις σχέσεις με την Ευρώπη το γεγονός ότι προωθήθηκε ως βρετανικό εμβόλιο», είπε ο Μπελ.