Ένας φοιτητής που κατέβασε στο διαδίκτυο σχεδόν 70.000 έγγραφα των ακροδεξιών, υπέρμαχων της ανωτερότητας των λευκών και οδηγίες κατασκευής βόμβας απέφυγε την ποινή φυλάκισης και αντί αυτής «καταδικάστηκε» να διαβάσει κλασική λογοτεχνία, Καρλ Ντίκενς, Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Τζέιν Όστεν, Τόμας Χάρντι και μετά να γράψει γι’ αυτά που διάβασε.

Ads

Ο Μπεν Τζον, 21 ετών, από το Λίνκολν, πρώην φοιτητής στο Πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ, πρέπει να επιστρέφει στο δικαστήριο κάθε τέσσερις μήνες για να δοκιμάζεται μετά την ανάγνωσή του στην κλασική λογοτεχνία, δήλωσε ο δικαστής Τίμοθι Σπένσερ. Τον καταδίκασε επίσης σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή συν δύο ακόμη χρόνια με άδεια.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian, ο Τζον αναγνωρίστηκε ως κίνδυνος τρομοκρατίας λίγες μέρες μετά τα 18α γενέθλιά του και παραπέμφθηκε στο πρόγραμμα Prevent αλλά συνέχισε να κατεβάζει ακραία έγγραφα της  εξτρεμιστικής ακροδεξιάς, ενώ έγραψε και δημοσιοποίησε μια επιστολή που μαίνεται κατά των ομοφυλοφίλων, των μεταναστών και των φιλελεύθερων.

Στις 11 Αυγούστου, δικάστηκε για κατοχή πληροφοριών που πιθανόν να ήταν χρήσιμες για την προετοιμασία μιας τρομοκρατικής ενέργειας, η οποία τιμωρείται με μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ads

Καταδικάζοντάς τον στο δικαστήριο του Λέστερ, ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζον είναι «ένα μοναχικό άτομο με λίγους ή καθόλου αληθινούς φίλους, πολύ επιρρεπής στην επιρροή από άλλους» και πως η παρέκκλισή του ήταν «μια πράξη εφηβικής ανοησίας» η οποία μπορεί να ανατραπεί.

Αφού ζήτησε από τον Τζον να υποσχεθεί ότι δεν θα συνεχίσει να ψάχνει προπαγανδιστικό υλικό της ακροδεξιάς, ο δικαστής συνέχισε: «Έχεις διαβάσει τον Ντίκενς; Όστεν; Ξεκινήστε με το «Ιστορία δύο πόλεων» και Όστεν, διαβάστε το «Περηφάνια και προκατάληψη», Επίσης τη «Δωδέκατη νύχτα» του Σαίξπηρ. Διαβάστε τον Χάρντι, τον Άντονι Τρόλοπ και σκεφτείτε».

«Στις 4 Ιανουαρίου θα μου πείτε τι έχετε διαβάσει και θα σας δοκιμάσω σε αυτό» κατέληξε ο δικαστής.

Εκτός από την ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο Τζον έλαβε μια πενταετή εντολή πρόληψης σοβαρού εγκλήματος.

Η «σκοτεινή» ιστορία του Τζον

Ο Τζον έπεσε στην προσοχή της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας το 2018 αφού έγραψε μια επιστολή με τίτλο Eternal Front-ισχυριζόμενος ότι ήταν μέρος του Lincolnshire Fascist Underground -με μια παραλλαγή εναντίον ομοφυλοφίλων και μεταναστών, η οποία οδήγησε σε εντατικότερη προληπτική παρακολούθηση και ψυχιατρική αξιολόγηση.

Αλλά τον Απρίλιο του 2019 κατέβασε και αντέγραψε περισσότερα από 9.000 έγγραφα ακροδεξιάς προπαγάνδας και τρομοκρατικής πρακτικής στον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του, προσθέτοντας άλλα 2.600 λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2019.

Συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 και κατηγορήθηκε για αδικήματα βάσει του νόμου για την τρομοκρατία, συμπεριλαμβανομένου της κατοχής εγγράφων για όπλα και εκρηκτικά.

Η αστυνομία του Λίνκολνσαϊρ δήλωσε ότι ο Τζον είχε γίνει μέλος της ακροδεξιάς διαδικτυακής ομάδας (XRW) – όρος για μέλη που αναπτύσσουν εγκληματική δραστηριότητα με κίνητρο μια πολιτική ή πολιτισμική άποψη, όπως ο ρατσισμός ή ο ακραίος εθνικισμός.

Συνολικά ο Τζον συγκέντρωσε 67.788 έγγραφα σε μαζική λήψη σε σκληρούς δίσκους, τα οποία περιείχαν πληθώρα υλικών των υπέρμαχων της λευκής υπεροχής και αντισημιτών.

«Είναι απωθητικό, αυτό το περιεχόμενο, για κάθε άτομο που σκέφτεται σωστά. Αυτό το υλικό σχετίζεται με τη ναζιστική και φασιστική ιδεολογία», δήλωσε ο δικαστής Σπένσερ.

«Δεν είναι σε καμία περίπτωση χαμένη υπόθεση και είναι ικανός να ζήσει μια φυσιολογική, φιλο-κοινωνική ζωή», αντέτεινε ο συνήγορος υπεράσπισης του Τζον.

Σε κάθε περίπτωση ο δικαστής του έδωσε αντί ποινής φυλάκισης, μια ευκαιρία αλλαγής…την κλασική λογοτεχνία.