Δίωξη κατά δύο Ρώσων πολιτών άσκησε η βρετανική δικαιοσύνη για την απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ τον περασμένο Μάρτιο στο Σόλσμπερι.

Ads

Σύμφωνα με την εισαγγελία, πρόκειται για τον Αλεξάντρ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροφ.

Το Λονδίνο διαβεβαιώνει ότι έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που να θεμελιώνουν την ανάμιξή τους.

Οι δύο άνδρες έφτασαν από τη Μόσχα στο Λονδίνο στις 2 Μαρτίου και αναχώρησαν δύο μέρες αργότερα.

Ads

Στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμειναν εντοπίστηκαν ίχνη του νευροπαραλυτικού παράγοντα Novichok.

Σύμφωνα με το euronews, οι βρετανικές αρχές δεν θα αιτηθούν την έκδοσή τους από τη Μόσχα, καθώς το ρωσικό Σύνταγμα δεν επιτρέπει την έκδοση Ρώσων πολιτών.

Ωστόσο, η Βρετανία ζήτησε  να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των δύο αξιωματικών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών .

Ένας εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη.

Η Κάρεν Πιρς, η εκπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, είπε στους δημοσιογράφους ότι το Λονδίνο θέλει να ενημερώσει τους εταίρους του για τις τελευταίες εξελίξεις και τις έρευνες των βρετανικών αρχών.

Η αντίδραση της Μόσχας

Ο σύμβουλός του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ δήλωσε σήμερα ότι είναι δύσκολο να καταλάβει ποιό είναι το μήνυμα που ήθελε να δώσει το Λονδίνο στην Μόσχα με το να κατονομάσει δύο άνδρες οι οποίοι εμφανίζονται να ενέχονται στην απόπειρα δολοφονίας του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, όμως τα ονόματά τους υποστήριξε πως «δεν μας λένε τίποτα».

«Ακούσαμε ή είδαμε δύο επίθετα, αλλά αυτά τα επίθετα εμένα προσωπικά δεν μου λένε τίποτα, όπως νομίζω και σε εσάς» δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Σκότλαντ Γιάρντ στην ανακοίνωση της λέει ότι τα ονόματα αυτά δεν είναι πραγματικά. «Δεν καταλαβαίνω για ποιό λόγο το έκαναν αυτό και τις είδους μήνυμα στέλνει η βρετανική πλευρά, είναι απλώς δύσκολο να το καταλάβει κανείς» υπογράμμισε ο Ουσακόφ.

«Αυτά όπως λέτε τα ‘στοιχεία’, δεν είναι στοιχεία, είναι ακατανόητο τι είναι» κατέληξε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου.

Παράλληλα, ο βρετανός πρεσβευτής στη Μόσχα Λάουρι Μπρίστοου κλήθηκε σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου είχε συνομιλίες με αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών για το θέμα της δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Συγκεκριμένα ο Βρετανός πρεσβευτής συναντήθηκε με τον Ίγκορ Νεβέροφ, διευθυντή της δεύτερης ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.