Το Λονδίνο θα επιδιώξει να σχηματίσει μια ευρωπαϊκή αποστολή ναυτικής προστασίας για να εγγυηθεί την ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ, έπειτα από τη σύλληψη από το Ιράν ενός υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιου, σε μια πράξη «κρατικής πειρατείας» όπως την χαρακτήρισε το Λονδίνο.

Ads

Οι Ιρανοί Φρουροί της Επανάστασης κατέβηκαν από ελικόπτερα και συνέλαβαν το τάνκερ Stena Impero στα Στενά του Ορμούζ την Παρασκευή, ενδεχομένως σε αντίποινα για τη σύλληψη από το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικού ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου στα ανοιχτά του Γιβραλτάρ εβδομάδες νωρίτερα.

«Με βάση το διεθνές δίκαιο το Ιράν δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρακωλύει τη διέλευση πλοίων – πόσο μάλλον την επιβίβαση σε αυτά. Συνεπώς πρόκειται για μια πράξη κρατικής πειρατείας», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

«Θα επιδιώξουμε πλέον να συγκροτήσουμε μια αποστολή ναυτικής προστασίας υπό ευρωπαϊκή ηγεσία για να στηρίξουμε την ασφαλή διέλευση πληρωμάτων και εμπορευμάτων σε αυτή την καίριας σημασίας περιοχή», πρόσθεσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Ads

Όπως ανέφερε, το τελευταίο 48ωρο το Λονδίνο είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με πολλές χώρες για το σχηματισμό αυτής της αποστολής. Επισήμανε ότι θα συζητήσει επίσης πως αυτή η πρωτοβουλία θα αλληλοσυμπληρωθεί με τις αμερικανικές προτάσεις στην περιοχή, τονίζοντας ωστόσο ότι η Βρετανία δεν θα συμμετάσχει στο σχέδιο των ΗΠΑ, καθώς επιθυμεί τη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας.

Η αποστολή «δεν θα αποτελέσει μέρος της αμερικανικής πολιτικής άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στο Ιράν, καθώς παραμένουμε δεσμευμένοι στη διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», διευκρίνισε ο Χαντ.

Το Λονδίνο θα ζητήσει σε όλα τα υπό βρετανική σημαία πλοία να ειδοποιούν τις βρετανικές αρχές για την πρόθεση διάσχισης των Στενών του Ορμούζ, τόνισε, συμπληρώνοντας: «Τότε θα τους συμβουλεύουμε για την ασφαλέστερη οδό διέλευσης, που μπορεί να είναι να πλεύσουν σε νηοπομπή».

«Προφανώς είναι αδύνατο για το βρετανικό Πολεμικό Ναυτικό να συνοδεύει καθένα πλοίο ή να εκμηδενίσει τους κινδύνους πειρατείας», ανέφερε.

Για «εξάρθρωση δικτύου κατασκόπων της CIA» κάνει λόγο το Ιράν

Την ίδια στιγμή πάντως, σε μια συγκυρία που στον Κόλπο μυρίζει πια μπαρούτι, η Τεχεράνη ανακοίνωσε χθες ότι, κατόπιν πολύμηνων ερευνών, εξάρθρωσε δίκτυο «κατασκόπων της CIA», συνολικά 17 τον αριθμό, ορισμένοι εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο, ανέφερε, χωρίς να διευκρινίζει και το πόσοι. Οι υπόλοιποι καταδικάστηκαν «σε μεγάλες ποινές κάθειρξης», ανακοινώθηκε. Ολοι τους «εργάζονταν σε ευαίσθητα και ζωτικής σημασίας κέντρα του ιδιωτικού τομέα», κατά την ιρανική εκδοχή. Ως δέλεαρ για τη στρατολόγησή τους από τη CIA αναφέρεται η έκδοση ή η ανανέωση βίζας στις ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον, διά στόματος του προέδρου Τραμπ και του ΥΠΕΞ Πομπέο, το διαψεύδει. «Η Αναφορά του Ιράν ότι συνέλαβε κατασκόπους της CIA είναι εντελώς ψευδής. Αλήθεια μηδέν (…) από ένα Θρησκευτικό Καθεστώς που Αποτυγχάνει Οικτρά και δεν έχει ιδέα τι να κάνει», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το χθεσινό σχόλιο του Μάικ Πομπέο στο Fox News, πλην όμως με τη λακωνική επισήμανση πως «υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος Αμερικανών, τους οποίους εργαζόμαστε για να φέρουμε πίσω από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν».