Τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από την περιοχή του Τσερνόμπιλ, αναφέρει η κρατική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας στην Ουκρανία και αναμεταδίδει το Sky News.

Ads

Αν αυτό είναι ακριβές, σημειώνει το βρετανικό Μέσο, θα επιβεβαιώσει άλλους ισχυρισμούς ότι η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή του Κιέβου.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς ορισμένα στρατεύματα παραμένουν ακόμη στην περιοχή, τα περισσότερα όμως κατευθύνονται προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Εκτέθηκαν Ρώσοι στρατιώτες σε ραδιενέργεια;

Ads

Την ίδια στιγμή αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της Daily Mail που αναφέρει ότι Ρώσοι στρατιώτες νοσηλεύονται στο Γκόμελ αφού «εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια». Το βρετανικό μέσο αναδημοσίευσε την δήλωση που έκανε υπάλληλος της ουκρανικής κρατικής υπηρεσίας που επιβλέπει τη ζώνη αποκλεισμού.

Συγκεκριμένα, ο Γιάροσλαβ Γεμελιανένκο δήλωσε χθες ότι «άλλη μια ομάδα Ρώσων» μεταφέρθηκε στο λευκορωσικό Κέντρο Ακτινοθεραπείας στο Γκόμελ για θεραπεία.

Η είδηση αυτή έρχεται αφότου οι εργαζόμενοι του πυρηνικού εργοστασίου δήλωσαν ότι η έλλειψη εξοπλισμού κατά της ακτινοβολίας από τους Ρώσους στρατιώτες όταν κατέλαβαν την περιοχή του Τσερνόμπιλ τον περασμένο μήνα ήταν «αυτοκτονική».

Τουλάχιστον επτά λεωφορεία με Ρώσους στρατιώτες έχουν φτάσει στο Ρεπουμπλικανικό Επιστημονικό και Πρακτικό Κέντρο Ακτινοθεραπείας και Ανθρώπινης Οικολογίας στο Γκόμελ αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με λευκορωσικά μέσα.

Ο Γεμελιανένκο δήλωσε ότι οι άνδρες του Κρεμλίνου αρρώστησαν επειδή δεν ακολούθησαν τους «κανόνες για την αντιμετώπιση» των κινδύνων στο Τσερνομπίλ και της περιβάλλουσας εξαιρετικά τοξικής ζώνης, γνωστής ως «Κόκκινο Δάσος».

«Με ελάχιστη πληροφόρηση στη διοίκηση ή στους στρατιώτες, αυτές οι συνέπειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί», είπε, προσθέτοντας ότι η ακτινοπροστασία είναι «υποχρεωτική» λόγω των συνθηκών.

Οι εργαζόμενοι στην περιοχή αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι οι Ρώσοι στρατιώτες τον περασμένο μήνα οδήγησαν χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό μέσα στο «Κόκκινο Δάσος», εκτοξεύοντας σύννεφα ραδιενεργού σκόνης που ήταν πιθανό να προκάλεσαν εσωτερική ακτινοβολία στο σώμα τους.

Να σημειώσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες εργαζόμενοι στο Τσερνόμπιλ δήλωσαν στο Reuters ότι είδαν ρωσικά τανκς και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται μέσα από το «Κόκκινο Δάσος», το οποίο είναι το πιο μολυσμένο από ραδιενέργεια τμήμα της ζώνης γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο.