Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης που έκρινε ως «τρομοκρατικό έγκλημα» την πράξη τους να εμποδίσουν της απογείωση αεροπλάνου με πρόσφυγες που απελάθηκαν, στο αεροδρόμιο Stansted, στην Βρετανία, άσκησαν 15 ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ads

Η δίκη κράτησε 9 εβδομάδες και, όπως αναφέρει το omniatv επικαλούμενο τον Guardian, οι 15 διαδηλωτές κρίθηκαν ένοχοι για πράξεις που έθεσαν σε κίνδυνο τον αερολιμένα, σύμφωνα με τον νόμο περί αέριας και θαλάσσιας ασφάλειας του 1990, που προτείνει ως μέγιστη ποινή την ισόβια κάθειρξη.

Η δικαστική απόφαση έχει χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Αμνηστία ως ένα ολέθριο πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μάλιστα, ο δικαστής παρότρυνε τους ενόρκους να αγνοήσουν τα τεκμήρια που παρουσίασαν στο δικαστήριο οι κατηγορούμενοι και τα οποία καταδεικνύουν πως η δράση τους στόχευε στο να εμποδιστεί η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων.

Τη Δευτέρα, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους 15 κατηγορούμενους παρέδωσαν έγγραφα άνω των 100 σελίδων στο Εφετείο του Λονδίνου, με τα οποία καταγγέλλουν την μεροληψία του δικαστή, στην απαγόρευση των κατηγορουμένων να υπερασπίσουν την αναγκαιότητα της δράσης τους και την παρερμηνεία του νόμου αλλά και της παραβίασής του στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης, κατ’ ισχυρισμό των νομικών εκπροσώπων των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αγνόησε την συγκατάθεση του εισαγγελέα για απόσυρση της κατηγορίας για τρομοκρατία που είχε απαγγελθεί στους ακτιβιστές.

Ads

Ο Raj Chada, δικηγόρος του γραφείου Hodge Jones Allen που εκπροσωπεί τους κατηγορούμενους, είπε: «Η καταδίκη των 15 ακτιβιστών του αεροδρομίου Stansted είναι μία παρωδία δικαιοσύνης για την οποία πρέπει να επανορθώσει το εφετείο. Παραμένει ανεξήγητο πώς αυτοί οι ειρηνικοί διαδηλωτές αντιμετωπίζουν αυτές τις κατηγορίες και ακόμα πιο ανεξήγητο το πώς έχουν βρεθεί ένοχοι. Πιστεύουμε ακράδαντα πως η χρήση αυτής της κατηγορίας εναντίον τους αποτελεί κατάχρηση εξουσίας από τον εισαγγελέα και το δικαστήριο. Η κατάρριψη αυτής της κατηγορίας μέσω του εφετείου είναι η μόνη σωστή και πρέπουσα εξέλιξη που πρέπει να ακολουθήσει αυτή η υπόθεση».

Η Helen Brewer, μία από τους δεκαπέντε διαδηλωτές, δήλωσε: «Ασκήσαμε έφεση κατά της δικαστικής απόφασης επειδή δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη. Η δικαιοσύνη θα αποδοθεί μόνο όταν εμείς απαλλαχθούμε από κατηγορίες που προσδιορίζουν ένα έγκλημα που είναι παντελώς δυσανάλογο με την πράξη ειρηνικής διαμαρτυρίας στην οποία προβήκαμε και επίσης όταν το Υπουργείο Εσωτερικών αναλάβει τις ευθύνες του για τις ανθρώπινες ζωές που θέτει σε κίνδυνο κάθε μέρα- ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο σ’ αυτή τη χώρα αφού κατάφεραν να ξεφύγουν από από τον κίνδυνο και την καταδίωξη στις ίδιες χώρες που η παρούσα κυβέρνηση τους απελαύνει».

Μία ειρηνική διαμαρτυρία που σταμάτησε μία πτήση που είχε ναυλωθεί αποκλειστικά για απέλαση προσφύγων στις 28 Μαρτίου 2017 οδήγησε στην νομική δίωξη των ακτιβιστών. Μέλη της ομάδας, αφού έκαναν μία τρύπα στο φράχτη περιμετρικά του αεροδρομίου, έτρεξαν προς το χώρο στάθμευσης αεροσκαφών. Τότε, τέσσερις διαδηλωτές στάθηκαν στο μπροστινό μέρος του αεροσκάφους έχοντας δέσει τα χέρια τους αφού τα πέρασαν μέσα σε σωλήνες με διαστελλόμενο αφρό.

Μία άλλη ομάδα διαδηλωτών είχε σηκώσει ένα τρίποδο ύψους δύο μέτρων πίσω από την μηχανή του αριστερού φτερού. Ένα άτομο σκαρφάλωσε στην κορυφή της, ενώ άλλοι παρέμειναν στη βάση. Λίγες στιγμές πριν φτάσει η αστυνομία στο χώρο, ανοίχτηκαν διάφορα πανό. Ένα από αυτά, έγραφε: «Κανένας δεν είναι παράνομος».

Οι έντεκα άνθρωποι που θα επιβιβάζονταν σ’ εκείνη την πτήση βρίσκονται ακόμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε δύο από αυτούς έχει ήδη δοθεί άδεια παραμονής.

Οι ακτιβιστές αναμένουν να ακούσουν την ποινή τους στις αρχές Φεβρουαρίου.