Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη Μεγάλη Βρετανία παρά την ανακοίνωση της παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον από την ηγεσία των Συντηρητικών και κατ’ επέκταση από την πρωθυπουργία. Το γεγονός όμως πως θα ο ίδιος δήλωσε πως θα παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο μέχρι την εκλογή του διαδόχου του, η οποία τοποθετείται τον Οκτώβριο, προκαλεί ήδη νέες σφοδρότατες αντιδράσεις.

Ads

Ήδη ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Κέιρ Στάρμερ, δήλωσε σήμερα ότι θα κινηθεί προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών προχωρώντας σε ψηφοφορία επί πρότασης μομφής κατά του Τζόνσον την επόμενη εβδομάδα, εκτός εάν οι Συντηρητικοί βουλευτές ενεργήσουν για να τον απομακρύνουν νωρίτερα.

Ερωτηθείς εάν πιέζει για πρόταση μομφής την επόμενη εβδομάδα για να προκληθούν εκλογές, ο Στάρμερ απάντησε «ναι» και είπε ότι οι Συντηρητικοί βουλευτές θα πρέπει να απομακρύνουν τον Τζόνσον τώρα αντί να περιμένουν τον επόμενο ηγέτη.

«Το καθήκον είναι το Συντηρητικό Κόμμα να πράξει το σωστό, και προφανώς υπάρχουν συναντήσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την Επιτροπή 1922. Άρα είναι δικό τους καθήκον να κάνουν το σωστό», είπε ο Στάρμερ σε συνέντευξη Τύπου.
«Εάν δεν το κάνουν, θα προχωρήσουμε σε πρόταση μομφής» κατέληξε.

Ads

Και οι Συντηρητικοί ζητούν από τον Τζόνσον να αποχωρήσει άμεσα

Την ίδια στιγμή, αναβρασμός επικρατεί και στις τάξεις των Συντηρητικών με αρκετά στελέχη να υποστηρίζουν πως νει η βρετανική κυβέρνηση θα παραμείνει “πολιτικά παράλυτη” έως τον Σεπτέμβριο, μέχρι να αποχωρήσει δηλαδή ο Τζόνσον και να οριστεί ο διάδοχός του, ζητώντας από τον Βρετανό πρωθυπουργό να “παραιτηθεί τώρα”.

Το γεγονός ότι η διαδικασία αντικατάστασης μπορεί να διαρκέσει έως το Φθινόπωρο φαίνεται πως έχει προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις, παρά το γεγονός ότι ο Μπόρις Τζόνσον υποσχέθηκε στο υπουργικό του συμβούλιο ότι δεν θα υλοποιήσει “μεγάλες αλλαγές” στην πολιτική κατεύθυνση της χώρας, σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον εναπομείναντα χρόνο του ως πρωθυπουργός για κάτι τέτοιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ είναι μεταξύ των Συντηρητικών που προτείνουν στον Τζόνσον να παραιτηθεί αμέσως από πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν “απερίσκεπτο” να παραμείνει μέχρι να αντικατασταθεί.

Μάλιστα, πρότεινε στην ηγεσία του κόμματος να επιταχυνθεί η διαδικασία για την ηγεσία ή, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντόμινικ Ράαμπ να γίνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Οι Times ανέφεραν χαρακτηριστικά σήμερα, πως ο Μπόρις Τζόνσον “πέταξε λευκή πετσέτα” μετά από δύο μέρες μάχης για να σώσει την πρωθυπουργία του, ενώ έντονος λόγος γίνεται στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για το ότι ο Μπόρις Τζόνσον επιθυμεί να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το Φθινόπωρο, καθώς σχεδιάζει το γαμήλιο πάρτι με τη σύζυγό του Κάρι Τζόνσον, το οποίο έχει οριστεί για τις 30 Ιουλίου.

Ωστόσο, η Επιτροπή του 1922 είναι εκείνη που θα αποφασίσει για το χρονοδιάγραμμα της κούρσας διαδοχής την επόμενη εβδομάδα, με τη διαδικασία διαδοχής να είναι πιθανό να διαρκέσει ακόμη και ενάμιση μήνα ανάλογα με τον αριθμό των διαδόχων.