Εντός της ημέρας φαίνεται πως θα υποβάλλει την παραίτησή του ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το BBC. Η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Ιουλίου.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η απόφαση ελήφθη το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουλίου, με τον Τζόνσον να μιλάει με τον πρόεδρο της «Επιτροπής 1922», Σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. Ο Τζόνσον συμφώνησε να παραιτηθεί και θα παραμένει πρωθυπουργός μέχρι τον Οκτώβριο και την εκλογή του επόμενου προέδρου στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Μετά το κύμα παραιτήσεων υπουργών, υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να ήρθε το πρωί της Πέμπτης, όταν ο νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι τον κάλεσε να παραιτηθεί. «Πρωθυπουργέ, ξέρεις μέσα σου ποιο είναι το σωστό και ήρθε η ώρα να πηγαίνεις», έγραψε. «Η χώρα αξίζει μια κυβέρνηση που δεν είναι μόνο σταθερή, αλλά ενεργεί με ακεραιότητα», συνέχισε.

Διαβάστε επίσης:

Η επόμενη μέρα

Ads

Σημειώνεται πως ο Τζέιμς Φόρσαιθ του The Spectator αναφέρει ότι υπάρχει αυξανόμενη υποστήριξη στο Συντηρητικό κόμμα για την πρόταση να φύγει σχεδόν αμέσως ο Τζόνσον, ώστε ο Ντόμινικ Ράαμπ να αναλάβει τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού. Η παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον σημαίνει ότι ξεκινάει επίσημα ο αγώνας για την διεκδίκηση της ηγεσίας των Συντηρητικών.

Η επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον σηματοδοτεί το τέλος μιας πολιτικής καριέρας στην οποία βοήθησε η επιτυχημένη εκστρατεία «Vote Leave» για έξοδο από την ΕΕ το 2016, και η οπόια χάρισε στο Συντηρητικό κόμμα μια ιστορική νίκη στις γενικές εκλογές το 2019.

Έχουν περάσει λιγότερο από τρία χρόνια από τότε που ο Τζόνσον στεκόταν θριαμβευτής έξω από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας κερδίσει μια τεράστια κοινοβουλευτική πλειοψηφία 80 εδρών. Και σήμερα θα σταθεί στο ίδιο σημείο και θα πει ότι τελείωσε, σχολιάζει το Bloomberg, με το BBC να σημειώνει ότι η θητεία του Τζόνσον στην πρωθυπουργική θέση είναι από τις πιο σύντομες σε διάρκεια.

Πώς έφτασε σε αυτό το σημείο;

Η κυβέρνηση Τζόνσον βρίσκεται σε κρίση εδώ και μήνες, κυρίως εξαιτίας μιας σειράς αποκαλύψεων. Αρχικά, εξαιτίας ορισμένων πάρτι που διοργανώθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown, με τη συμμετοχή κορυφαίων πολιτικών προσώπων, ακόμη και του ίδιου του Μπόρις Τζόνσον, στον οποίο μάλιστα είχε επιβληθεί και πρόστιμο. Ωστόσο, η σταγόνα που φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πρόσφατο «σκάνδαλο Πίντσερ». Παράλληλα, ο Τζόνσον κατηγορείται ότι δεν έκανε αρκετά για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κόστος ζωής, καθώς πολλοί Βρετανοί αγωνίζονται για να τα βγάλουν πέρα με τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων αλλά των τροφίμων.

Ειδικότερα, όσον αφορά το πρόσφατο σκάνδαλο, ο αναπληρωτής υπεύθυνος για την τήρηση της κομματικής πειθαρχίας στους Συντηρητικούς Κρις Πίντσερ κατηγορείται ότι παρενόχλησε σεξουαλικά δύο άντρες στο μπαρ κομματικής λέσχης. Το θέμα είναι πως όπως αποκαλύφθηκε, ο Μπόρις Τζόνσον ενώ γνώριζε για τις καταγγελίες εναντίον του, τον διόρισε σε κυβερνητική θέση στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός λοιπόν και ηγέτης των Συντηρητικών δεν αποφάσισε να θέσει τον κ. Πίντσερ εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας, παρά μόνο την Παρασκευή, παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και τις εσωκομματικές επικρίσεις, ενώ αναγκάστηκε στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη.

Μάλιστα, μετά από την αποκάλυψη του νεότερου περιστατικού, έχουν αναδειχθεί 13 καταγγελίες ανδρών για σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους από τον βουλευτή, στο διάστημα από το 2012 και μετά.

Ποιος/α θα τον διαδεχθεί;

Όπως μεταδίδει το Politico, σε δημοσκόπηση που έκανε το YouGov, στην οποία πήραν μέρος 716 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος, το φαβορί για την ηγεσία είναι ο σημερινός Υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας (13%), ο οποίος δεν έχει παραιτηθεί, δηλώνοντας πως έχει υποχρέωση να κρατήσει τη χώρα ασφαλή και δεν μπορεί να αφήσει «άδεια τα γραφεία του κράτους», όμως κάλεσε τους συναδέλφους του στο κόμμα να εξαναγκάσουν τον Μπόρις Τζόνσον σε παραίτηση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Πένι Μορντόντ, πρώην Υπουργός Άμυνας, με κάποια πρακτορεία στοιχημάτων να την τοποθετούν και ως φαβορί.