Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο μεταναστών στη Μάγχη, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Ads

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν στον Guardian ότι o αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί και μέχρι στιγμής 43 άνθρωποι έχουν διασωθεί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνoουομένων.

«Στις 03:05 (GMT, 05:05 ώρα Ελλάδας) σήμερα, οι αρχές ειδοποιήθηκαν για περιστατικό στη Μάγχη που αφορούσε μικρό σκάφος με μετανάστες που βρισκόταν σε κίνδυνο. Ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης υπό το Λιμενικό, δυστυχώς υπάρχουν τέσσερις επιβεβαιωμένοι νεκροί ως αποτέλεσμα του περιστατικού αυτού. Οι έρευνες συνεχίζονται και θα παράσχουμε περαιτέρω πληροφορίες εν ευθέτω χρόνω», ανέφερε εκπρόσωπος της κυβέρνησης σε ανακοίνωση.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε τη λύπη του για το θάνατο των τεσσάρων ανθρώπων.

Ads

«Είμαι σίγουρος ότι όλο το Σώμα θα συμμεριστεί τη λύπη μου για την ανατροπή μικρού σκάφους στη Μάγχη νωρίς σήμερα το πρωί και την τραγική απώλεια ανθρώπινης ζωής», δήλωσε ο Σούνακ στο Κοινοβούλιο.

«Οι σκέψεις μας πάνε σε όλους αυτούς που επλήγησαν και αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους συμμετείχαν στην εκτεταμένη επιχείρηση διάσωσης», συμπλήρωσε.

Το ναυάγιο σημειώθηκε την επόμενη των ανακοινώσεων του Ρίσι Σούνακ αναφορικά με τη νέα στρατηγική της Βρετανίας για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, που περιλαμβάνει την fast track επιστροφή των Αλβανών αιτούντων άσυλο και το κλείσιμο σχεδόν 150.000 υποθέσεων ασύλου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Βρετανία δήλωσε χθες, Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, ότι σχεδιάζει να θεσπίσει νέα νομοθεσία για να εμποδίσει τους μετανάστες που διασχίζουν τη Μάγχη να παραμείνουν στη χώρα, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει την αύξηση των ανθρώπων που φτάνουν με μικρές βάρκες στις νότιες ακτές της. Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Αγγλία μέσω της Μάγχης έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια, με τα κυβερνητικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι Αλβανοί αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων που φθάνουν μέσω αυτής της οδού.

«Εάν εισέρχεστε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα πρέπει να μπορείτε να παραμείνετε εδώ. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να συλλαμβάνεστε και να επιστρέφετε γρήγορα είτε στην πατρίδα σας είτε σε μια ασφαλή χώρα όπου θα εξεταστεί το αίτημά σας για άσυλο» δήλωσε χθες ο Σούνακ στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σουέλα Μπρέιβμαν, αποκάλεσε πρόσφατα τις μεταναστευτικές αφίξεις ως «εισβολή» και χαρακτήρισε πολλούς από τους μετανάστες «εγκληματίες», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Έντι Ράμα.

Ο Σούνακ, στις χθεσινές δηλώσεις του, προανήγγειλε ότι κατά τους επόμενους μήνες χιλιάδες Αλβανοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Το μεταναστευτικό ζήτημα εργαλειοποιήθηκε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016, με τους υποστηρικτές να ζητούν από τη Βρετανία να «πάρει πίσω τον έλεγχο» των συνόρων της.

Ο Σούνακ υποστήριξε ότι το κοινό έχει «δίκιο να είναι θυμωμένο» και δήλωσε ότι το σημερινό σύστημα είναι άδικο για όσους έχουν πραγματική υπόθεση ασύλου. «Δεν είναι σκληρό ή αγενές να θέλουμε να σπάσουμε τον ασφυκτικό κλοιό των εγκληματικών συμμοριών που εμπορεύονται την ανθρώπινη δυστυχία. Αρκετά. », είπε.

Τις εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργούν χαιρέτισαν οι περισσότεροι βουλευτές των Τόρις, οι οποίοι φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν ήττα στις επόμενες εκλογές εάν η κυβέρνηση δεν επιλύσει το ζήτημα.

Ορισμένοι συντηρητικοί νομοθέτες, όπως ο πρώην υπουργός Σάιμον Κλαρκ, ήθελαν η κυβέρνηση να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το επόμενο έτος, ώστε να είναι ευκολότερο να σχεδιάσει νέες πολιτικές, εάν η τελευταία στρατηγική της κυβέρνησης αποτύχει να αποτρέψει τα περάσματα.

Ο ηγέτης των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι την τελευταία φορά που η κυβέρνηση άλλαξε το μεταναστευτικό σύστημα το έκανε χειρότερο, ενώ ορισμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις δήλωσαν ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί έως ότου η κυβέρνηση επιτρέψει τις αιτήσεις ασύλου εκτός Βρετανίας.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε σχέδια για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα παράλληλα με άλλες προσπάθειες, ελπίζοντας ότι θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους φτάνουν με μικρές βάρκες.

Η πολιτική αυτή αποτέλεσε αντικείμενο νομικής αμφισβήτησης στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου στις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν ένας συνασπισμός ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ένα συνδικάτο υποστήριξε ότι η πολιτική της Ρουάντα ήταν ανεφάρμοστη και αντιδεοντολογική. Η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα.