Μετά την ανακοίνωση της Τερέζας Μέι για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών από το Ηνωμένο Βασίλειο, το υπουργείο Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας προειδοποίησε τους Βρετανούς πολίτες οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν τη Ρωσία για τον κίνδυνο «εχθρικών αντιδράσεων» απέναντί τους μετά την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Ads

Το Φόρεϊν Όφις αναθεώρησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του για τη Ρωσία, καλώντας όσους ταξιδεύουν εκεί να αποφεύγουν τα πολιτικά σχόλια.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα έκφρασης αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδο», αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωση η οποία αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Ζαχάροβα: Αρμοδιότητα Πούτιν και όχι Μέι να κρίνει τον Λαβρόφ

Ads

Η Τερέζα Μέι δεν μπορεί να αξιολογήσει αν είναι ή όχι άξιος για το αξίωμα που κατέχει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς μόνον ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να κάνει μία τέτοια αξιολόγηση, δήλωσε εξάλλου η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, με αφορμή τη εκτίμηση που έκανε η Βρετανή πρωθυπουργός κατά την ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών «δεν είναι άξιος γι’ αυτή την θέση».

Στην σελίδα της στο Facebook, η M. Ζαχάροβα, αναφέρει την φράση της Τερέζα Μέι και γράφει στη συνέχεια απευθυνόμενη στην πρωθυπουργό του Η.Β.: «Τερέζα, ο Λαβρόφ είναι Ρώσος υπουργός και όχι Βρετανός. Και τον αξιολογεί ως υπουργό ο πρόεδρος της Ρωσίας. Αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε να είναι διαφορετικά, όμως ο δικός σας υπουργός είναι ο Μπόρις Τζόνσον».

Ρωσία: Έχουμε καταστρέψει όλα τα αποθέματα χημικών όπλων

Η Ρωσία έχει καταστρέψει πλήρως τα αποθέματα χημικών όπλων που διέθετε, δήλωσε΄, από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου Ντενίς Μαντούροφ.

«Έχουμε καταστρέψει ανεξαιρέτως όλα τα χημικά όπλα που υπήρχαν και είχαν δημιουργηθεί στην Σοβιετική Ένωση. Το έργο αυτό ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2017, όταν επισήμως, παρουσία του Ρώσου προέδρου σε απευθείας σύνδεση, καταστράφηκε το τελευταίο βλήμα χημικού όπλου. Γι’ αυτό γενικά δεν έχουμε χημικά όπλα», δήλωσε.