H βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τρία ιρανικά πλοία προσπάθησαν ανεπιτυχώς να εμποδίσουν τη διέλευση αλλά και να καταλάβουν το βρετανικό τάνκερ, British Heritage, στα Στενά του Ορμούζ.

Ads

Η Τεχεράνη, από την πλευρά της διαψεύδει το Ηνωμένο Βασίλειο, κάνοντας λόγο για ισχυρισμό άνευ αξίας και για συνηθισμένη περιπολία των ιρανικών πλοίων.

Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι τα ιρανικά πλοία αποχώρησαν μόνο αφού έλαβαν «προφορικές προειδοποιήσεις» από φρεγάτα του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού,  που συνοδεύει το εμπορικό πλοίο British Heritage. «To HMS Montrose αναγκάστηκε να μπει μεταξύ των ιρανικών πλοίων και του British Heritage και να εκδώσει προειδοποιήσεις προς τα ιρανικά πλοία, τα οποία τότε απομακρύνθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σε ανακοίνωσή του. «Ανησυχούμε από αυτή την ενέργεια και εξακολουθούμε να καλούμε τις ιρανικές αρχές να αποκλιμακώσουν την κατάσταση στην περιοχή», προσθέτει η ανακοίνωση.

Οπως αναφέρει το Al Jazeera, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απέρριψε την κατηγορία, δηλώνοντας πως: «Απ’ ό,τι φαίνεται το βρετανικό τάνκερ έχει περάσει. Όσα είπαν και οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν έχουν στόχο τη δημιουργία έντασης και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν αξία».

Ads

Παράλληλα και οι Φρουροί της Επανάστασης διέψευσαν τον ισχυρισμό ότι σκάφη τους αποπειράθηκαν να σταματήσουν βρετανικό δεξαμενόπλοιο, μετέδωσε το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που πρώτο μετέδωσε την είδηση επικαλέστηκε δύο αξιωματούχους των ΗΠΑ που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν στο πρακτορείο Reuters, αναφέροντας ότι οι Ιρανοί διέταξαν το πετρελαιοφόρο British Heritage, το οποίο έπλεε στην περιοχή των Στενών του Ορμούζ, να αλλάξει πορεία και να σταματήσει στα ιρανικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το CNN, αμερικανικό αεροσκάφος κατέγραψε σε βίντεο το επεισόδιο και όπως περιέγραψε ο αμερικανός αξιωματούχος με τη γνώση του περιστατικού, το επεισόδιο τερματίστηκε όταν ο κυβερνήτης της βρετανικής φρεγάτας HMS Montrose που συνόδευε το δεξαμενόπλοιο, έδωσε διαταγή να στραφούν τα όπλα της στα ιρανικά σκάφη για να εκφοβιστούν και να απομακρυνθούν.

Ο αμερικανικός στρατός επιβεβαίωσε το περιστατικό αλλά δεν μοιράστηκε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή

Υπενθυμίζεται, ότι το περιστατικό καταγράφεται μία ημέρα μετά την προειδοποίηση του Προέδρου του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει «επιπτώσεις» για την κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου Grace 1την περασμένη εβδομάδα από τις ακτές του Γιβραλτάρ.

«Υπενθυμίζω στους Βρετανούς: εσείς είστε αυτοί που προκαλέσατε την ανασφάλεια και θα μετρήσετε τις συνέπειες αργότερα», διεμήνυσε ο Ρουχανί.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι υπήρξαν υποψίες πως το πετρελαιοφόρο μετέφερε δύο εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κυβέρνησης του Συριακού Προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

Η Τεχεράνη αρνήθηκε ότι το δεξαμενόπλοιο προοριζόταν για τη Συρία και κατήγγειλε την κατάσχεσή του ως «πειρατεία».

Οι εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους αυξήθηκαν έντονα από τότε που η Ουάσινγκτον σκλήρυνε ακόμη περισσότερο τις οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλει σε βάρος της Τεχεράνης και συνέχισε να λαμβάνει μέτρα για την εκμηδένιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Το Ιράν αντέδρασε στις κυρώσεις αρχίζοντας να παραβιάζει όρια και περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της χώρας στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.

Ο Τραμπ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, δήλωσε την Τετάρτη ότι «το Ιράν έχει εμπλουτίσει κρυφά ουράνιο».

Η Τεχεράνη, η οποία αρνείται την κατασκευή πυρηνικών όπλων, αναφέρει ότι τα τελευταία της μέτρα ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας και χαρακτήρισε τις κυρώσεις των ΗΠΑ «οικονομική τρομοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό της αυξανόμενης έντασης, τον περασμένο μήνα, το Ιράν κατέρριψε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κοντά στα Στενά του Ορμούζ, εξωθώντας τον Τραμπ να διατάξει αεροπορικά πλήγματα εναντίον ιρανικών θέσεων σε αντίποινα, διαταγή πάντως την οποία τελευταία στιγμή ακύρωσε.