Tο Big Ben, το εμβληματικό ρολόι στο βόρειο άκρο των ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, θα σιγήσει. Την επόμενη χρονιά και για μερικούς μήνες οι δείκτες του Big Ben θα σταματήσουν για εργασίες συντήρησης -συνολικής διάρκειας τριών ετών- σύμφωνα με μελέτη η οποία έχει κατατεθεί στη Βουλή των Λόρδων.

Ads

Οι σχεδιασμοί για την ανακαίνιση του ρολογιού προχωρούν, ενώ οι εργασίες θα ξεκινήσουν πιθανότατα μέσα στο 2017.

Όπως αναφέρει η μελέτη, ο πύργος και το ρολόι χρειάζονται άμεσα συντήρηση, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα περίπου 29 εκατομμύρια λίρες (περί τα 37 εκατ. ευρώ).

Το ρολόι θα αντιμετωπίσει σημαντικά ζητήματα με τη λειτουργία του εάν δεν επισκευαστεί, μια και ο μηχανισμός του να έχει καταπονηθεί σημαντικά.

Η προηγούμενη φορά που κρίθηκε αναγκαίο να σταματήσει τη λειτουργία του το Big Ben ήταν το 1976, όταν και το ρολόι «σίγησε» συνολικά για 26 ημέρες, κατά τη διάρκεια εργασιών που διήρκεσαν εννέα μήνες.

Ads

image

Αν και δεν έχει γίνει γνωστό πόσο καιρό θα χρειαστεί να τεθεί εκτός λειτουργίας το εμβληματικό ρολόι, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετούς μήνες.

Το Big Ben αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τεσσάρων όψεων ρολόγια με καμπάνες στον κόσμο και ο πύργος του ρολογιού έχει ύψος 96,3 μέτρων.

Η ανέγερση του πύργου ολοκληρώθηκε το 1858, ως μέρος του σχεδιασμού του αρχιτέκτονα Τσαλρς Μπάρι για ένα νέο ανάκτορο, μετά από την καταστροφή του παλιού παλατιού του Ουέστμινστερ από πυρκαγιά το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου 1834.

Το ρολόι άρχισε να χτυπάει τον Απρίλιο του 1859.