Με δυσμορφίες γεννιούνται παιδιά στην Υεμένη καταγγέλλουν οι γιατροί, αποτέλεσμα του διετούς πολέμου και των βομβαρδισμών από τον αραβικό συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ads

Μάλιστα ο αριθμός των παραμορφωμένων και πρόωρα γεννημένων παιδιών αυξάνεται σύμφωνα με τα στοιχεία των ιατρών και των μαιευτηρίων.

«Αυτές οι περιπτώσεις των παραμορφώσεων έχουν αυξηθεί θεαματικά στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, λόγω της επίθεσης στην Υεμένη, των πυραύλων, των βομβών διασποράς αλλά και των συνθηκών πολέμου γενικότερα», δήλωσε ο γιατρός Abdulkarim al-Najjar.

Βίντεο που τραβήχτηκε στο νοσοκομείο  Al-Sabeen δείχνει τα μωρά που έφεραν από την παράκτια περιοχή Al-Hudaydah, η οποία έχει γίνει στόχος αεροπορικών επιδρομών. Τα παιδιά έχουν ασυνήθιστα μεγάλα κρανία, πρησμένες φλέβες και διάφορες δυσμορφίες.

Ο γιατρός Al-Najjar βλέπει, όπως περιγράφει, «άνευ προηγουμένου» παραμορφώσεις και «δυσπλασίες εγκεφάλου, ραχοκοκαλιάς, λαιμού και γενετικές ανωμαλίες στο νευρικό σύστημα» στα μωρά που γεννήθηκαν στην Υεμένη.

Οι γονείς αγωνίζονται να προμηθευτούν για τα παιδιά τους τη θεραπεία που χρειάζονται. «Καλούμε τις οργανώσεις να μας βοηθήσουν με αυτήν την υπόθεση, δεδομένου ότι δεν ξέρουμε πως να θεραπεύσουμε τα μωρά, λόγω της έλλειψης των μέσων και του πλήρους αποκλεισμού» λένε οι γονείς σε μια δραματική έκκληση.

Οι γιατροί στην Υεμένη έχουν ήδη εδώ και μήνες προειδοποιήσει για την αύξηση των θνησιγενών και παραμορφωμένων παιδιών, ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Ο λαός της Υεμένης είναι στο χείλος του λιμού, με τις προμήθειες τροφίμων και βοήθειας να έχουν κοπεί και σχεδόν επτά εκατομμύρια να ωθούνται προς την πείνα.

image

Θυμιζουμε ότι η σύγκρουση στην Υεμένη κλιμακώθηκε μετά την επέμβαση, τον Μάρτιο του 2015, της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας υπέρ των δυνάμεων οι οποίες δηλώνουν πίστη στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι και εναντίον των σιιτών ανταρτών που κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά, τον Σεπτέμβριο του 2014.

Πριν λίγες μέρες, η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε και πάλι τόσο τις ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια όπλων προς τη Σαουδική Αραβία που χρησιμοποιούνται για να σκοτώνουν αμάχους. Και οι δύο χώρες παρέχουν την υλικοτεχνική υποστήριξη στη Σαουδική Αραβία και έχουν, σύμφωνα με την Αμνηστία, πουλήσει πάνω από 5 δισεκατομμύρια $ σε όπλα στο βασίλειο τα τελευταία δύο χρόνια.

Η UNICEF, αναφέρει πως μεταξύ του Μαρτίου του 2015 και της 10ης Μαρτίου φέτος, τουλάχιστον 1.546 παιδιά σκοτώθηκαν και άλλα 2.450 ακρωτηριάστηκαν στην Υεμένη.

Προσοχή σοκαριστικές εικόνες