Αναθέωρησαν προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών οι αρχές τις Βραζιλίας. Πλέόν κάνουν λόγο για πάνω από 245 θύματα της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε νυχτερινό μαγαζί της πόλης Σάντα Μαρία στη νότια Βραζιλια, σύμφωνα με την  αστυνομία της Βραζιλίας. Οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία ή ποδοπατήθηκαν. Στη χώρα επέστρεψε εσπευσμένα από τη Χιλή, η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσελ.

Ads

Η αστυνομία σε νεότερη ανακοίνωσή της, μιλάς για 233 θύματα. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 117, σύμφωνα με αναφορές των αρχών το βράδυ της Κυριακής.

Απαρηγόρητοι οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, που φτάνουν στο σημείο της τραγωδίας. Στο νυχτερινό κέντρο βρίσκονταν πάνω από 500 άνθρωποι, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, σύμφωνα με δηλώσεις του αξιωματικό Γκέρσον ντε Ρόζα Φερέιρα στο Reuters. Η φωτιά προκλήθηκε στη διάρκεια επίδειξης με πυροτεχνήματα, την ώρα που εμφανιζόταν επί σκηνής συγκρότημα για να ξεκινήσει τη συναυλία του. 

image

Ads

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), που διεξάγεται στο Σαντιάγο της Χιλής, επέστρεψε εσπευσμένα στη Βραζιλία ύστερα από την ξαφνική τραγωδία που χτύπησε τη χώρα της. 

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του «Estado de S.Paulo», στο νυχτερινό μαγαζί «Kiss Nightclub» βρίσκονταν συνωστισμένα πάνω από 2.000 άτομα (ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό Φερέιρα, πάνω από 500) οι περισσότεροι νεαρής ηλικίας. Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το club, παραμένει απομονωμένη καθώς οι έρευνες συνεχίζονται. Πάνω από 200 άτομα έχουν μεταφερθεί με εγκαύματα και αναπνευστικά προβλήματα στο τοπικό νοσοκομείο, ενώ οκτώ από αυτούς, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

image
 
«Οι πυροσβέστες κάνουν ότι μπορούν και αναζητούν άλλα θύματα. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους πέθαναν από ασφυξία. Πανικοβλήθηκαν και ποδοπάτησαν ο ένας τον άλλον. Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η ασφυξία. Από το φελιζόλ που καιγόταν, δημιουργήθηκε ένα τοξικό σύννεφο καπνού», ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Guido de Melo.