Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ ανακοίνωσε ότι υποχωρεί στα αιτήματα των απεργών οδηγών φορτηγών, οι οποίοι έχουν εγκαταστήσει οδοφράγματα προκαλώντας την παράλυση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο της χώρας, και ότι αποφασίζει να μειώσει την τιμή του ντίζελ, η οποία θα παραμείνει παγωμένη για 60 ημέρες.

Ads

Μόλις περάσουν οι 60 ημέρες, οι τιμές θα αναπροσαρμόζονται σε μηνιαίο επίπεδο κι όχι κάθε μέρα, όπως γινόταν προηγουμένως. Αυτό αποτέλεσε έναν από τους λόγους για τους οποίους ξέσπασε η απεργία, την οποία πυροδότησε μια πρόσφατη αύξηση στις τιμές του πετρελαίου κίνησης που συνδεόταν με μια αύξηση της τιμής του αργού.

Σε σχετικό τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας δήλωσε επίσης χθες το βράδυ ότι αποδέχεται και άλλα τέσσερα αιτήματα των απεργών, κυρίως την κατάργηση ορισμένων διοδίων για τους οδηγούς των βαρέων οχημάτων.

«Κάναμε μια κίνηση από την πλευρά μας για να λυθούν τα προβλήματα και να σταματήσει η ταλαιπωρία (του πληθυσμού). Τα μέτρα που ανακοίνωσα μόλις τώρα ανταποκρίνονται στα αιτήματα που μας παρουσιάστηκαν«, σημείωσε ο πρόεδρος.

Ads

«Γι’αυτό θέλω να εκφράσω την πλήρη εμπιστοσύνη μου στο αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και πατριωτισμού (των οδηγών φορτηγών)», πρόσθεσε.

Η τιμή του ντίζελ, η οποία ανερχόταν το Σάββατο σε κατά μέσον όρο 3,788 ρεάλ Βραζιλίας το λίτρο, θα μειωθεί κατά 0,46 ρεάλ το λίτρο, διευκρίνισε επίσης ο Τέμερ, ανακοινώνοντας τη μείωση αυτή, της τάξης περίπου 12%.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα τιμήσει τις δεσμεύσεις της να αποζημιώσει για τη διαφορά στην τιμή την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras, η οποία είχε ήδη ανακοινώσει την Τετάρτη μείωση 10% για 15 ημέρες.

«Για να καταλήξει σε αυτήν τη μείωση, η κυβέρνηση έκανε θυσίες στον προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο Τέμερ στο διάγγελμά του, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.