Έντονη ανησυχία προκαλεί η κλιμάκωση της έντασης στην Βραζιλία ενόψει της τελετής ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα που είναι προγραμματισμένη για την 1η Ιανουαρίου.

Ads

Ήδη μια βόμβα, αποτελούμενη από δυναμίτη, συνδεδεμένη με χρονόμετρο, εντοπίστηκε μέσα σε ένα βυτιοφόρο φορτηγό γεμάτο καύσιμα που ήταν σταθμευμένο κοντά στο αεροδρόμιο της Μπραζίλια, κατά μήκος του δρόμου που οδηγεί στην πόλη. Ο οδηγός του οχήματος εντόπισε τη βόμβα και προειδοποίησε την αστυνομία που επενέβη, προκειμένου να την απενεργοποιήσει.

Ο άνδρας δεν είχε σχέση με το σχέδιο που προέβλεπε την τοποθέτηση τουλάχιστον τεσσάρων ακόμα βομβών σε στρατηγικά σημεία που θα είχαν χτυπήσει το ηλεκτρικό δίκτυο και θα προκαλούσαν πανικό.

Χάρη σε έρευνες και κάμερες παρακολούθησης, η ομοσπονδιακή αστυνομία συνέλαβε τον δράστη που τοποθέτησε τη βόμβα στο φορτηγό. Το όνομά του είναι Τζορτζ Ουάσινγκτον ντε Ολιβέιρα Σόουζα, είναι 54 ετών και ακροδεξιός, ένθερμος υποστηρικτής του Ζαϊχ Μπολσονάρου. Ήταν ο ίδιος που αποκάλυψε ολόκληρο το σχέδιο που αναπτύχθηκε από μια υποτιθέμενη επιτροπή που είχαν κατασκηνώσει για εβδομάδες μπροστά από το αρχηγείο των Ενόπλων Δυνάμεων στη Μπραζίλια.

Ads

Στις 22 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν ανακαλυφθεί η βόμβα, ένας άνδρας φέρεται να πλησίασε τον Σόουζα και να του παρέδωσε τη βόμβα. Δύο ακόμη βόμβες επρόκειτο να τοποθετηθούν στον ηλεκτρικό υποσταθμό της Ταγκουατίνγκα, μιας πόλης στην Ομοσπονδιακή Περιφέρεια που είναι η πολιτεία όπου βρίσκεται η Μπραζίλια.

Η αστυνομία βρήκε και εξουδετέρωσε πέντε βόμβες έτοιμες να εκραγούν. Κατασχέθηκαν επίσης όπλα, σφαίρες και εκρηκτικά. Ωστόσο, συναγερμός σήμανε σε όλη τη χώρα αλλά κυρίως στην πολιτική πρωτεύουσα, όπου στεγάζονται τα κτήρια των βασικών θεσμών. Η κατεύθυνση του σχεδίου βρίσκεται στην πραγματικότητα μέσα στο στρατόπεδο μπροστά από το κέντρο διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων: ένα από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί σε πολλές πολιτείες της Βραζιλίας μετά τη νίκη του Λούλα στις τελευταίες προεδρικές εκλογές ακριβώς για να ζητήσουν από τον στρατό να παρέμβει αν χρειαστεί.

Το σχέδιο για “χάος” και η στάση του στρατού

Ο 54χρονος ύποπτος είπε στους ερευνητές ότι είχε έρθει στη Μπραζίλια στις 12 Νοεμβρίου για να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις έξω από το αρχηγείο του στρατού, όπου εδώ και εβδομάδες ακροδεξιοί υποστηρικτές του Μπολσονάρο συγκεντρώνονται εδώ και εβδομάδες, απαιτώντας ουσιαστικά πραξικόπημα εναντίον του δημοκρατικά εκλεγμένου Λούλα με την επέμβαση του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας.

Τα «επιχειρήματά» τους είναι παρόμοια με αυτά του Ντόναλντ Τραμπ που μετά την ήττα του στις αμερικανικές εκλογές ισχυριζόταν ότι υπήρξε νοθεία.

Ο ίδιος ο Μπολσονάρο είχε επανειλημμένα σπείρει αμφιβολίες για το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της Βραζιλίας κατά την προεκλογική περίοδο, τροφοδοτώντας έτσι τη δυσπιστία των υποστηρικτών του για το αποτέλεσμα.

Οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι από το εκλογοδικείο της Βραζιλίας και η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος από το κόμμα του απορρίφθηκε επίσης, αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές του επιμένουν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ύποπτος τους είπε ότι ο ίδιος και άλλοι διαδηλωτές έξω από το αρχηγείο του στρατού είχαν αποφασίσει «να προσπαθήσουν να προκαλέσουν επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» για να αποτρέψουν «την επικράτηση του κομμουνισμού στη Βραζιλία».

Σχεδίαζαν να πυροδοτήσουν μια σειρά από βόμβες σε όλη την πρωτεύουσα για να αναγκάσουν τον στρατό να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με την ελπίδα να εμποδίσουν τη διεξαγωγή της τελετής ορκωμοσίας.

Η αποκάλυψη του σχεδίου όπως ήταν φυσικό προκάλεσε συναγερμό στο επιτελείο του Λούλα, καθώς εκφράζονται φόβοι για νέες απόπειρες και άλλες ενέργειες που θα έβαζαν σε κίνδυνο όχι μόνο την τελετή των εγκαινίων αλλά και τον κόσμο που θα συμμετάσχει.