Σε τραγική κατάσταση φαίνεται πως άφησε το προεδρικό Μέγαρο Ζαΐχ Μπολσονάρου σύμφωνα με ρεπορτάζ του βραζιλιάνικου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου GloboNews.

Ads

Η επίσημη προεδρική κατοικία, το διατηρητέο κτίριο του αρχιτέκτονα Oscar Niemeyer του 1950, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ειδικότερα, μια από τις κορυφαίες πολιτικές ανταποκρίτριες του συγκεκριμένου μέσου, η Natuza Nery, ξεναγήθηκε στο Palácio da Alvorada (Παλάτι της Αυγής) την Πέμπτη με τη νέα πρώτη κυρία της Βραζιλίας, Rosângela Lula da Silva, όπως αναφέρει ο Guardian.

Σύμφωνα με την ίδια, το κτίριο θα χρειαστεί επισκευές, αφού αντίκρισε σκισμένα χαλιά και καναπέδες, οροφές που στάζουν, σπασμένα παράθυρα και σανίδες, καθώς και έργα τέχνης που έχουν υποστεί ζημιές από τον ήλιο. Όπως σημειώνει ο Guardian, το Παλάτι έμοιαζε περισσότερο με ερειπωμένα φοιτητικά καταλύματα.

Ads

Μάλιστα, αρκετά έργα τέχνης φαίνεται πως είχαν εξαφανιστεί εντελώς από το Μέγαρο. Η πρώτη κυρία, η οποία είναι ευρέως γνωστή ως Τζάντζα, δήλωσε ότι ένιωσε «απογοητευμένη» και «συγκλονισμένη» από την κατάσταση.

Ακόμα και ένας βραζιλιάνικος κάκτος που είχε φυτέψει ο σύζυγός της, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια της προεδρίας του το 2003-2010, φέρεται να είχε αφαιρεθεί. Ο Μπολσονάρου άφησε ένα στυλό μίας χρήσης -ένα από τα σύμβολα της λαϊκιστικής κυβέρνησής του- σε ένα από τα γραφεία του παλατιού.

Ο ίδιος μοιάζει απίθανο να επιστρέψει σύντομα, αφού εγκατέλειψε την χώρα την περασμένη Κυριακή. Βρίσκεται στη Φλόριντα και φέρεται να φοβάται ενδεχόμενη δίωξή του για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της αντιεπιστημονικής του αντίδρασης στην πανδημία του κορονοϊού που οδήγησε σε θάνατο σχεδόν 700.000 ανθρώπους.

Επιπλέον, δημοσίευμα του βραζιλιάνικου περιοδικού Istoé αυτή την εβδομάδα υποστήριξε ότι ο πρώην πρόεδρος πίεζε την ιταλική κυβέρνηση να χορηγήσει την υπηκοότητα στην οικογένειά του και ήλπιζε να μετακομίσει εκεί μετά από ένα διάστημα στις ΗΠΑ για να αποφύγει τη φυλακή.

Ο Μπολσονάρου φέρεται να πίστευε ότι οι βραζιλιάνικες αρχές δε θα μπορούσαν να τον εκδώσουν από την ευρωπαϊκή χώρα, από όπου ο προπάππους του Βιτόριο Μπολσονάρου μετανάστευσε στα τέλη του 19ου αιώνα.