Eννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και σχεδόν 300 αγνοούνται ακόμη μετά τη θραύση ενός φράγματος τελμάτων σε μεταλλείο της εταιρείας Vale SA, στη Μίνας Ζεράις, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό των αρχών.

Ads

Περίπου 200 άνθρωποι διασώθηκαν, όμως οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι υπόλοιποι σβήνουν όσο περνούν οι ώρες, παρά τις εντατικές έρευνες των σωστικών συνεργείων.

«Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι πιθανότητες να βρούμε επιζώντες είναι ελάχιστες. Πιθανότατα θα ανασύρουμε μόνο πτώματα», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Ρομέου Ζέμα.

Σύμφωνα με τον Αβιμάρ ντε Μέλο Μπαρσέλος, τον δήμαρχο της πόλης Μπρουματζίνιου, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ότι θα αυξηθεί δραματικά. Οι διασώστες επικεντρώνουν τις έρευνές τους σε τέσσερα σημεία όπου ενδέχεται να υπάρχουν ακόμη επιζώντες. Μεταξύ αυτών είναι και μια καφετέρια η οποία θάφτηκε στις λάσπες και όπου γευμάτιζαν πολλοί εργαζόμενοι την ώρα του δυστυχήματος. Στην περιοχή μεταφέρονται, από το Ρίο ντε Ζανέιρο, και ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διάσωση των ανθρώπων.

Ads

Συνολικά 13 ελικόπτερα πετούν πάνω από την περιοχή, με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν από αέρος τους παγιδευμένους ανθρώπους.

Σχεδόν όλοι οι αγνοούμενοι είναι υπάλληλοι της Vale ή συνεργαζόμενων εταιρειών.

Η Πολιτεία Μίνας Ζεράις δεν έχει ακόμη ανακάμψει από ένα προηγούμενο, παρόμοιο δυστύχημα που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 19 άνθρωποι. Από τη θραύση του φράγματος τελμάτων που ανήκε στην κοινοπραξία της Vale και της BHP Group Ltd προκλήθηκε η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στη Βραζιλία.

Δικαστής διέταξε σήμερα το πάγωμα ποσού ύψους 1 δισεκατομμυρίου ρεάλ (περίπου 250 εκ. ευρώ) στους λογαριασμούς της Vale ώστε να δοθούν ως αποζημίωση για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από το νέο δυστύχημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Vale Φάμπιο Σβάρτσμαν υποστήριξε ότι το φράγμα που κατέρρευσε την Παρασκευή στο ορυχείο σιδηρομεταλλεύματος είχε επιθεωρηθεί στις 10 Ιανουαρίου και κρίθηκε «σταθερό». Πρόσθεσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Ωστόσο, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια, μηχανικός ειδικευμένος στην κατασκευή φραγμάτων, Ντίκραν Μπερμπέριαν χαρακτήρισε «προαναγγελθείσα τραγωδία» την καταστροφή της Παρασκευής. «Το φράγμα είχε δώσει ενδείξεις διαρροής στο παρελθόν. Δεν βλέπω τίποτα το μη προβλέψιμο. Εδώ δεν έχουμε ηφαίστεια, δεν γίνονται σεισμοί που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κάτι τέτοιο», τόνισε.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ