Σε αγριότητα που παραπέμπει σε πολύ παλαιές εποχές εξελίχθηκε η χρόνια διαμάχη για περισσότερη γη μεταξύ Βραζιλιάνων αγροτών του κρατιδίου Maranhão και μιας φυλής ιθαγενών: Οι πρώτοι επιτέθηκαν στους δεύτερους, κόβοντας τα χέρια και τα πόδια κάποιων από τα θύματά τους.

Ads

Το αποτέλεσμα ήταν, 13 μέλη της κοινότητας Gamela να νοσηλευθούν μετά την επίθεση που πραγματοποίησαν αγρότες οπλισμένοι με όπλα και μαχαίρια, στο δήμο Βιάνα αργά την Κυριακή.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνεται και ο ηγέτης της φυλής, Kum’ Tum Gamela, πρώην ιερέας και νυν ηγέτης της Επιτροπής Ποιμαντικής Γης, ο οποίος έχει δεχθεί πολλές απειλές για την ζωή του, επειδή υπερασπίζεται τα δικαιώμτα των ιθαγενών στην αρχέγονη γη τους.

Την περασμένη Παρασκευή, δεκάδες μέλη της φυλής εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή που χαρακτήριζαν, παραδοσιακά, ως δικιά τους. Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85) η φυλή είχε φτάσει στην περιοχή, η οποία στη συνέχεια  μοιράστηκε σε ντόπιους γαιοκτήμονες και σήμερα χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο ως βοσκότοπος.

Ads

Αλλά η Γκαμέλα, μια ομάδα 400 οικογενειών που δεν εγκατέλειψαν ποτέ την περιοχή, έχουν άλλη άποψη καθώς επιμένουν ότι τους έκλεψαν τη γη και από το 2014 παλεύουν να τους επιστραφεί. Την περασμένη εβδομάδα κατέστρεψαν τους φράχτες και εγκαταστάθηκαν πάλι στην περιοχή.

Οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι εξοργίστηκαν και απάντησαν με βία. Σύμφωνα με μια πηγή, οι αγρότες μαζεύτηκαν σε ένα σπίτι, ψήσανε κρέατα, καταναλώσανε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και όταν βράδιασε ξεκίνησαν την επίθεση τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, οι αγρότες περικύκλωσαν τον συνοικισμό των Γκαμέλα, πυροβόλησαν μερικές φορές και έπειτα ξεκίνησαν να κομματιάζουν ανθρώπους με τα μαχαίρια τους. Πολλοί ιθαγενείς έχασαν χέρια και πόδια. Μάλιστα, 3 από αυτούς νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Η φυλή τα τελευταία χρόνια κάνει σοβαρό αγώνα αντίστασης και παλεύει ενάντια σε πολύ ισχυρούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης και της πλούσιας οικογένειας Samey, που κατέχει τεράστιες εκτάσεις γης και κυριαρχεί πλήρως στο πολιτικό τοπίο του Μαρανιάο.

Η Γκαμέλα μάλιστα υποστηρίζει πως κατά την διάρκεια του περιστατικού, οι αστυνομικοί κοιτούσαν τα όσα δραματικά συνέβαιναν δίχως να κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να σταματήσουν την επίθεση. Μάλιστα, κυκλοφορεί και μια ηχογράφηση, στην οποία ακούγονται άνθρωποι της τοπικής στρατιωτικής αστυνομίας να λένε πως δεν επιθυμούν να παρέμβουν στην σύγκρουση.

Μετά την επίθεση, αυτοί που μπορούσαν να φύγουν, έτρεξαν μέσα στο δάσος για να σωθούν. Υπάρχει μάλιστα έντονος φόβος ότι κάποιοι από αυτούς είναι σοβαρά τραυματισμένοι αλλά φοβούνται να γυρίσουν για νοσηλευτική βοήθεια.

Αυτή η επίθεση είναι η τελευταία σε μια σειρά από συγκρούσεις που έχουν προηγηθεί τα τελευταία χρόνια και οι ακτιβιστές φοβούνται πως τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Μαρανιάο είναι η φτωχότερη και πιο βίαια πολιτεία της Βραζιλίας ενώ παράλληλα έχει πέσει θύμα μιας μεγάλης κλίμακας αποψίλωσης των δασών, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει θανατηφόρες συγκρούσεις μεταξύ των ιθαγενών που προσπαθούν να υπερασπιστούν την περιοχή τους απέναντι στους ξυλοκόπους, τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες.