Την ώρα που Ρωσία και Δύση βρίσκονται σε ψυχροπολεμική κατάσταση με εκατέρωθεν κυρώσεις η ένταση αυξάνεται στην ανατολική Ουκρανία. Ο κλοιός των ουκρανικών δυνάμεων στενεύει στο Ντόνετσκ – προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. Ένα νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης επλήγη από οβίδα. Ουκρανικό μαχητικό κατερρίφθη ανατολικά του Ντονέτσκ. Επιπλέον ανεστάλη η κατάπαυση πυρός στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Την ίδια ώρα η Ρωσία προχωρά σε ευρείας κλίμακας ασκήσεις του ρωσικού στρατού κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ενώ το ΝΑΤΟ εκφράζει φόβους για ρωσική εισβολή στα ανατολικά υπό την δικαιολογία της ειρήνευσης. Αναταραχή και στο Κίεβο όπου σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ads

 
Επεισόδια στο Κίεβο
 
Περίπου 100 διαδηλωτές βρέθηκαν την Πέμπτη αντιμέτωποι με τα μέλη του νέου σώματος των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Ξέσπασαν σοβαρές συγκρούσεις. Εντολή για επέμβαση των δυνάμεων Κίεβο 1 έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.


 

Η Κίεβο 1 συγκροτήθηκε από πρώην διαδηλωτές της πλατείας. «Κοιτάχτε, από εκείνη την πλευρά οι πρώην σύντροφοι από το μέτωπο των διαδηλωτών τώρα είναι εθελοντές στο τάγμα που ονομάζεται Κίεβο 1. Με τους αστυνομικούς αυτούς- που τώρα μας πρόδωσαν- κάποτε τρώγαμε και κοιμόμασταν μαζί» δηλώνει διαδηλωτής στο euronews.
 
Σιγοκαίει η ανατολική Ουκρανία
 
Στο μεταξύ η ένταση αναζωπυρώνεται στην ανατολική Ουκρανία. Ο κλοιός των ουκρανικών δυνάμεων στενεύει στο Ντόνετσκ – προπύργιο των φιλορώσων αυτονομιστών. Ένα νοσοκομείο στο κέντρο της πόλης επλήγη από οβίδα. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δυο τραυματίστηκαν.

image

Ads

image

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο εκρήξεις και πυρά από βαρέα όπλα ακούγονται σε όλη την πόλη. Οι κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει εντολή να μην κυκλοφορούν στους δρόμους και να βρουν ασφαλή καταφύγια. Στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines ανεστάλη η κατάπαυση πυρός.

Στο μεταξύ ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος το οποίο πετούσε σε χαμηλό ύψος κατερρίφθη στην ανατολική Ουκρανία και ειδικότερα κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines. Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο το αεροσκάφος συνετρίβη σε έναν αγρό έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη και αφού ο πιλότος του πρόλαβε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στη Γντανίβκα, περίπου 40 χλμ. ανατολικά του Ντονέτσκ.
 
Στο Κίεβο ο Ράσμουσεν
 
Στο μεταξύ, ο γενικός γραμματέας του NATO Άντερς Φογκ Ράσμουσεν έφθασε σήμερα στην ουκρανική πρωτεύουσα καθώς ο οργανισμός έχει εκφράσει φόβους για επέμβαση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία.