Το κλίμα που κυριαρχεί στην Δύση μετά το διάγγελμα Πούτιν, με το οποίο ανακοίνωσε την έναρξη μερικής επιστράτευσης, «συνοψίζεται», στα βασικά σημεία του, στην ομιλία της νέας πρωθυπουργού της Βρετανία, Λιζ Τρας, στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: Στήριξη της Ουκρανίας μέχρι να ηττηθεί η Ρωσία.

Ads

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή του πολέμου, υπόσχομαι ότι θα διατηρήσουμε ή θα αυξήσουμε τη στρατιωτική υποστήριξή μας στην Ουκρανία για όσο κι αν χρειαστεί. Δεν θα ησυχάσουμε παρά αφού θριαμβεύσει η Ουκρανία», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης.

Για τη Λιζ Τρας «οι Ουκρανοί δεν υπερασπίζονται μόνο τη χώρα τους, υπερασπίζονται τις αξίες μας και την ασφάλεια ολόκληρου του κόσμου» και «γι’ αυτό πρέπει να δράσουμε».

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απαίτησε, σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, να επιβληθεί «δίκαιη τιμωρία» στη Ρωσία, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε πως «παραβίασε» θεμελιώδεις αρχές των Ηνωμένων Εθνών.

Ειδικότερα, ο Ζελένσκι ξεκαθάρισε πως επιδιώκει εξ’ ονόματος της χώρας του «δίκαιη τιμωρία» της Ρωσίας για τον πόλεμο, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ουκρανία, η Ευρώπη, ο κόσμος θέλουν ειρήνη, αλλά βλέπουμε ποιος είναι ο μόνος που θέλει πόλεμο».

«Ας μην επιτρέψουμε να μας επιβληθεί, παρά το ότι είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε εννοώντας προφανώς τη Ρωσία, ο Ουκρανός Πρόεδρος, ο οποίος επισήμανε ακόμη πως «δεν προκαλέσαμε εμείς αυτόν τον πόλεμο, πραγματοποιήσαμε 88 γύρους συνομιλιών με διάφορες μορφές για να τον αποτρέψουμε».

«Χαστούκι» χαρακτήρισε την ομιλία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την έντονη επίπληξή του στην Μόσχα για την πυροδότηση της έντασης στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία συμπαρασύρει μοιραία προς τα κάτω το σύνολο του δυτικού κόσμου.

Κυρίως, όμως ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε στην ίδια ομιλία να κατευνάσει τις εντάσεις με την Κίνα, μέρες αφότου υποσχέθηκε και πάλι την υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ταϊβάν, εάν το Πεκίνο εισβάλει στο αυτοδιοικούμενο νησί, πιθανότητα που τείνει να ρυμουλκήσει την Κίνα προς τη δυτική μεριά.

Ο δε Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και επιπλέον όπλα στην Ουκρανία.

Η Γερμανία θεωρεί ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι επιτυχής, δήλωσε εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς, σε μια πρώτη αντίδραση στο διάγγελμα Πούτιν.

«Η ανακοίνωση αυτή δείχνει ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν έχει στεφθεί με επιτυχία» επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Μπίχνερ στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο. «Και καταδεικνύει επίσης ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται τον εαυτό της αποτελεσματικά «χάρη στη μαζική στήριξη (…) πολλών χωρών, ανάμεσά τους και η Γερμανία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Αργότερα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε το σχέδιο του Πούτιν σημάδι «απελπισίας», ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι ο Ρώσος ηγέτης κάνει «ένα νέο λάθος».

«Λοιπόν, ο Πούτιν δείχνει την αδυναμία του τώρα, γιατί αυτό που βλέπετε είναι ότι σχεδιάζει να κινητοποιήσει προσωπικό που είναι λιγότερο εκπαιδευμένο, λιγότερο έμπειρο, με λιγότερα κίνητρα. Και θέλει να ξεκινήσει ένα δημοψήφισμα για κυρίαρχο έδαφος της Ουκρανίας» τόνισε από πλευράς της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο CNN, για να καταλήξει πως «αυτό απαιτεί κυρώσεις από την πλευρά μας ξανά».

Στο μεταξύ, τα δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας, με διαδηλώσεις  μαζικές συλλήψεις και φυγή στο εξωτερικό με κάθε τρόπο.

Σύμφωνα με την Μόσχα, η μερική επιστράτευση αφορά αποκλειστικά όσους έχουν ήδη υπηρετήσει και έχουν πολεμική εμπειρία, σε διάφορες ειδικότητες και ανάλογα με τον βαθμό με τον οποίο αποστρατεύτηκαν.

Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ακόμη, ότι δεν πρόκειται να πειραχτούν οι τακτικές στρατιωτικές εφεδρείες της χώρας.