Ο Ρούμεν Ράντεφ, ο υποψήφιος που στήριξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επικράτησε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα exit poll που διενήργησαν τα ινστιτούτα Alpha Research και Gallup International.

Ads

Ο 53χρονος Ράντεφ κέρδισε συγκεντρώνοντας ποσοστό 58,1- 58,5% των ψήφων έναντι 35,3-35,7% που συγκέντρωσε η Τσέτσκα Τσάτσεβα, η 58χρονη υποψήφια του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος GERB, σύμφωνα με τα exit poll.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των exit poll, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει την παραίτησή του μετά τη νίκη του Ρούμεν Ράντεφ.

Ο Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος βρίσκεται στη εξουσία από τον Οκτώβριο του 2014, είχε προαναγγέλλει ότι θα παραιτηθεί σε περίπτωση αποτυχίας της Τσέτσκα Τσάτσεβα.

Ads

Η παραίτησή του οδηγεί στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ο Ρούμεν Ράντεφ, που δηλώνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο κόμμα αλλά υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές, τάχθηκε υπέρ της άρσης των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας και έχει δηλώσει ότι η «Κριμαία -η χερσόνησος της Ουκρανίας που προσαρτήθηκε στη Ρωσία το 2014- είναι στην πραγματικότητα ρωσική».