Σε περίπου τρεις εβδομάδες από σήμερα, πρόκειται να διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως αναμένεται «θρίλερ».

Ads

Ειδικότερα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η εκλογική συμμαχία αριστερών, κεντροαριστερών και οικολόγων (NUPES), με επικεφαλής τον Ζαν – Λικ Μελανσόν, θα λάβει από 27% μέχρι 31%.

Από την άλλη πλευρά, ο πολιτικός σχηματισμός «Μαζί», που στηρίζει τον Μακρόν, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 26% και 27%. Εάν η συμμαχία «NUPES» πράγματι κερδίσει περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο, μπορεί να θέσει τη κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν σε κίνδυνο, όπως σημειώνει το Euractiv, καθώς στην πολιτική επιστήμη, υπάρχει το φαινόμενο οι ψηφοφόροι να τείνουν να ψηφίζουν περισσότερο τους υποψήφιους που θεωρούν ότι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσουν.

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν κυμαίνεται μεταξύ 20% και 23%, ενώ η συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων και των Φιλελεύθερων συγκεντρώνει περίπου 10%. Τέλος, ο Ζεμούρ φαίνεται πως θα συγκεντρώσει γύρω στο 5%.

Ads

Ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις, οι οποίες αφορούν στον πρώτο γύρο, δεν θα μεταφραστούν σε έδρες. Η συμπεριφορά των ψηφοφόρων ευνοεί τα κεντρώα κόμματα στον δεύτερο γύρο, όπως τονίζει το Euractiv, γεγονός που δίνει στον Μακρόν πλεονέκτημα.

image

Επιπλέον, λαμβάνοντας υπόψη ότι στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών περνάνε συνήθως μόνο τα δύο πρώτα κόμματα και σπανίως περισσότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι – μετά τη νίκη στις προεδρικές εκλογές – ο Εμανουέλ Μακρόν θα καταφέρει να έχει την – έστω και οριακή – πλειοψηφία των εδρών στη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση που θα προκύψει στις 19 Ιουνίου.

Από τις 577 έδρες που έχει η Εθνοσυνέλευση, η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μακρόν εκτιμάται ότι θα κερδίσει τουλάχιστον 290 και το πολύ 330 έδρες. Η συμπαράταξη των κομμάτων υπό τον Μελανσόν εκτιμάται ότι θα έχει τουλάχιστον 165 και το πολύ 195 έδρες. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που εμφανίζονται να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις σε περιοχές που κάποτε έλεγχαν απολύτως, εκτιμάται ότι θα λάβουν τουλάχιστον 35 και το πολύ 65 έδρες, ενώ το κόμμα της Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 45 εδρών.