Ads

Προελαύνουν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ. Έχουν καταλάβει τουλάχιστον 15 πόλεις, το φράγμα της Μοσούλης και μια στρατιωτική βάση στρατηγικής συμμαχίας. Οι κουρδικές δυνάμεις χάνουν συνεχώς έδαφος. Χιλιάδες είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό διωγμό. Σήμερα κατελήφθη η πόλη Καρακός που είναι η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη του Ιράκ. Έκκληση του Πάπα για προστασία των πιστών. Έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ σήμερα το βράδυ.

 
Χιλιάδες άνθρωποι υπό διωγμό
 
Σε φυγή τράπηκαν χιλιάδες χριστιανοί μετά την κατάληψη της πόλης Καρακός, της μεγαλύτερης χριστιανικής πόλης του Ιράκ, από τους τζιχαντιστές. Το Καρακός βρίσκεται ανάμεσα στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη πόλη που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, και το Ερμπίλ, την περιφερειακή πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Η πόλη είχε 50.000 κατοίκους, ωστόσο το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί μεγάλο αριθμό χριστιανών που είχαν εκδιωχθεί από τη Μοσούλη.
 
Η πόλη Τάλ Κάιφ στην οποία ζει μεγάλη χριστιανική κοινότητα, αλλά και μέλη της σιιτικής μειονότητας Σαμπάκ, εκκενώθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της νύκτας και κατελήφθη από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
 
Την Κυριακή, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Σίντζαρ των Γεζίντι, μιας μειονότητας τα μέλη της οποίας μιλούν την κουρδική γλώσσα και τηρούν προϊσλαμική θρησκεία με στοιχεία από τον ζωροαστρισμό. Οι τζιχαντιστές τους θεωρούν «λάτρεις του σατανά».
 
Οι Γεζίντι, καταφεύγουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων. Ήδη εκατοντάδες έχουν περάσει με τα πόδια και φιλοξενούνται στην πόλη Σιλώπη, όμως χιλιάδες ακόμη περιμένουν στα σύνορα ελπίζοντας να καταφέρουν να μεταβούν σε τουρκικό έδαφος.
 
Έκκληση από τον Πάπα Φραγκίσκο προς τη διεθνή κοινότητα για να «σταματήσει το ανθρωπιστικό δράμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, να προστατευθούν όσοι απειλούνται από τη βία και να εξασφαλιστεί βοήθεια για τους εκτοπισμένους».

Ads

Έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας
 
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως το βράδυ της Πέμπτης για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιράκ, έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, όπως δήλωσαν διπλωμάτες. Η συνεδρίαση αυτή, που θα είναι κεκλεισμένων των θυρών, αναμένεται να ξεκινήσει στις 17:30 (τοπική ώρα, 00:30 ώρα Ελλάδας).
 
Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του ανησυχεί πολύ για την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και για τις ωμότητες εναντίον των αμάχων. Γι’ αυτό τον λόγο είχε ζητήσει την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.