Βομβαρδιστικά αεροπλάνα έπληξαν νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα 3 εθελοντές της ανθρωπιστικής οργάνωσης να χάσουν τη ζωή τους και 30 ακόμη άνθρωποι να αγνοούνται. Πιθανή η εμπλοκή των ΗΠΑ στο περιστατικό.

Ads

Σε ανακοίνωσή τους, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι η κλινική επλήγη αρκετές φορές «στη διάρκεια συνεχούς βομβαρδισμού» και ότι φέρει σοβαρές ζημιές. Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική, αναφέρουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Η μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην περιοχή.

Ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 02:15, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν «άτομα που απειλούσαν τη δύναμη. Η επίθεση μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις», είπε.

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την επίθεση, τον θάνατο προσωπικού και ασθενών και το βαρύ πλήγμα που προκάλεσε η επίθεση στο σύστημα υγείας στην Κουντούζ» σημείωσε επίσης.

Ads