Για «μια σκηνοθετημένη προβοκάτσια» κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με σημερινή του ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι η ρωσική αεροπορία δεν βομβάρδισε μαιευτήριο και πως το εν λόγω κτίριο είχε εκκενωθεί τις προηγούμενες ημέρες από μέλη της ουκρανικής ακροδεξιάς παραστρατιωτικής ομάδας «τάγματα του Ααζόφ» και δεν υπήρχαν σε αυτό κάτοικοι της Μαριούπολης.

Ads

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι από τους χτεσινούς βομβαρδισμούς κατά του νοσοκομείου της Μαριούπολης σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

Σφοδρές αντιδράσεις προκλήθηκαν και από τους ισχυρισμούς της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία, η οποία μέσω Twitter, υποστήριξε πως όσα ειπώθηκαν από την ουκρανική πλευρά είναι fake news και παραπληροφόρηση της Δύσης. Είπε ακόμη ότι οι φωτογραφίες που δείχνουν μια έγκυο γυναίκα να απομακρύνεται από το νοσοκομείο είναι ψεύτικες και πρόκειται για Ουκρανή influencer και μοντέλο.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Λονδίνο, υποστήριζε πως οι φωτογραφίες που απεικονίζουν, και έκαναν τον γύρο του κόσμου, με μία έγκυο τραυματισμένη να κατεβαίνει τις σκάλες του βομβαρδισμένου μαιευτηρίου είναι προϊόν παραπληροφόρησης καθώς η εν λόγω έγκυος, σύμφωνα πάντα με την ρωσική πρεσβεία, είναι Ουκρανή influencer και μοντέλο με όνομα Μαριάννα Ποντγκούρσκαγια.

Ads

Σύμφωνα με την ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας, οι φωτογραφίες ήταν «στημένες». Σε αυτό, σύμφωνα πάντα με την ρωσική πρεσβεία, συνηγορεί το ότι οι αρχικές φωτογραφίες μετά τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη δεν αποτύπωναν ούτε έναν ασθενή, όπως αναφέρει. Οι εν λόγω φωτογραφίες, όπως αναφέρει, δημοσιεύτηκαν από τον φωτορεπόρτερ Εβγκένι Μαλολέτκα ο οποίος συνεργάζεται με μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία όπως ο Guardian, οι Times και οι New York Times.

Λίγο αργότερα και μετά το σάλο που προκλήθηκε στα social media, το Twitter, επικαλούμενο «καταχρηστική συμπεριφοράς που σχετίζονται με την άρνηση βίαιων γεγονότων», διέγραψε τη σχετική ανάρτηση της ρωσικής πρεσβείας στη Βρετανία.