Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία της Βολιβίας, πρώην υπουργός Οικονομίας Λουίς Άρσε εκλέγεται από τον πρώτο γύρο τις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο κερδίζοντας περισσότερο από το 57% των ψήφων, σύμφωνα με τα exit polls.

Ads

Ο 57χρονος υποψήφιος του κόμματος του πρώην προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες προηγείται περισσότερες από 20 μονάδες του βασικού του αντιπάλου, του κεντρώου πρώην προέδρου Κάρλος Μέσα, διασφαλίζοντας την επιστροφή στην εξουσία του Κινήματος για τον Σοσιαλισμό (MAS) ύστερα από την «παραίτηση» και αυτοεξορία του Μοράλες μετά από πραξικόπημα, το οποίο οργάνωσαν το Νοέμβριο του 2019 ο στρατός και μερίδα της αντιπολίτευσης.

Η Βολιβία «επέστρεψε στη δημοκρατία», δήλωσε ο Άρτσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο Νταβίντ Τσοκεουάνκα. «Θα εργαστούμε για όλους τους Βολιβιανούς, θα σχηματίσουμε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», πρόσθεσε.

Ο Άρτσε θεωρείται αρχιτέκτονας «του μπολιβαριανού οικονομικού θαύματος», κάτι που δεν σταμάτησε να προωθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Διετέλεσε υπουργός Οικονομίας του Μοράλες από το 2006 ως το 2017 και στη συνέχεια ξανά το 2019.

Ads

Υπό την προεδρία του Μοράλες, το ΑΕΠ της χώρας τετραπλασιάστηκε, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη την περίοδο 2004-2014 έφτανε το 4,9%. Την ίδια στιγμή, η φτώχεια μειώθηκε από το 60% στο 37% και η ανέχεια από το 38% στο 13%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

«Λάβαμε σωστές αποφάσεις που έφεραν τη χώρα μας πρώτη σε πολλούς οικονομικούς και κοινωνικούς δείκτες στην περιοχή», επαναλάμβανε ο Άρτσε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Η μεταβατική πρόεδρος της Βολιβίας Τζανίνε Άνιες συνεχάρη τον Άρτσε για τη νίκη του: «Δεν έχουμε ακόμη την επίσημη καταμέτρηση, όμως σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουμε, ο Άρτσε και ο Τσοκεουάνκα κέρδισαν τις εκλογές», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Unitel, ο Άρτσε συγκεντρώνει το 52,4% των ψήφων έναντι 31,5% του 67χρονου Μέσα. Άλλη δημοσκόπηση του Καθολικού Ινστιτούτου Jubileo αναφέρει ότι ο αριστερός υποψήφιος κερδίζει το 53% των ψήφων έναντι του 30,8% του αντιπάλου του.

Επτά ώρες μετά το κλείσιμο των εκλογικών κέντρων, είχε καταμετρηθεί μόλις το 6% των ψήφων.

Με βάση το Σύνταγμα της χώρας των Άνδεων, για να επικρατήσει από τον πρώτο γύρο ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει είτε πάνω από το 50% των ψήφων ή τουλάχιστον το 40% και να έχει διαφορά 10 εκατοστιαίων μονάδων από τον κοντινότερο αντίπαλό του.

Παρατηρητές θεωρούν πως η νίκη του Άρσε θα ανοίξει τον δρόμο προκειμένου ο Έβο Μοράλες, του οποίου τη σύλληψη ζητούσε η μεταβατική κυβέρνηση κατηγορώντας τον, μεταξύ άλλων,  για «τρομοκρατία», να επιστρέψει από την Αργεντινή, όπου του έχει δοθεί άσυλο και από όπου έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του MAS.

Ο ίδιος ο Μοράλες συνεχάρη το κόμμα του για τη νίκη: «Το MAS κέρδισε με διαφορά τις εκλογές, για τη Γερουσία και τη βουλή των αντιπροσώπων. Ο Άρτσε είναι πρόεδρος της Βολιβίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες.