Η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο στο σχέδιο για την εκτόνωση της κατάστασης στη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.  Η κίνηση των δύο χωρών ήταν αναμενόμενη, δεδομένης της επιμονής της Μόσχας να υπάρξουν αλλαγές σε αυτό. Το σχέδιο άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης αλλά και αρκετών δυτικών χωρών.

Ads

Ωστόσο, τη νύχτα προτού διεξαχθεί η ψηφοφορία, περισσότερα από 200 άτομα έχασαν τη ζωή τους από τις συριακές δυνάμεις στην πόλη Χομς.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν τα περισσότερα αντιπολιτευτικά κινήματα στη Συρία ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου πως οι νεκροί στην εν λόγω πόλη τις προηγούμενες ώρες έφτασαν τους 260, κάνοντας λόγο για «την τρομακτικότερη σφαγή» από την έναρξη της επανάστασης κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Μάλιστα, έκανε έκκληση στη Ρωσία να καταδικάσει το καθεστώς και να το καταστήσει υπεύθυνο για τις σφαγές.

Ads

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία κάλεσε το συριακό λαό σε όλες τις περιοχές της χώρας να βγει στους δρόμους και να ξεσηκωθεί κατά του καθεστώτος «που διέπραξε μία αληθινή σφαγή στη Χομς».

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι εξελίσσονται σφοδρές μάχες ανάμεσα στο στρατό και σε αποστάτες των ενόπλων δυνάμεων στη Χομς.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν στις πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ και Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να διαμαρτύρονται για την αποτρόπαια αιματοχυσία στη χώρα τους.

Ωστόσο, το καθεστώς της Δαμασκού διαψεύδει ότι ο συριακός λαός σφυροκόπησε πολλές συνοικίες της πόλης Χομς και αναφέρει ότι οι άμαχοι που σκοτώθηκαν έπεσαν θύματα ενόπλων.

Αυστηρό μήνυμα Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, μετά το σφυροκόπημα των συριακών δυνάμεων στην πόλη Χομς, που στοίχισε τη ζωή σε 260 ανθρώπους.

Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε τον Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι «δολοφόνησε αμάχους», κάνοντας λόγο για «αποτρόπαιες επιθέσεις».
«Ο Ασαντ θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τις δολοφονίες και τα εγκλήματα εναντίον του λαού του, πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία και να επιτρέψει την άμεση δημιουργία μιας δημοκρατικής μετάβασης», ανέφερε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση του.