Οι τράπεζες των πλέον χρεωμένων ευρωπαϊκών οικονομιών έχουν ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων 122 δισ. δολαρίων φέτος και το πιθανότερο είναι να πληρώσουν υψηλούς τόκους ακόμη και μετά το «πιστοποιητικό υγείας» που έλαβαν από τις ρυθμιστικές αρχές (στρες τεστ), αναφέρει το Μπλούμπεργκ.

Ads

Η ιταλική Intesa Sanpaolo SpA έχει το μεγαλύτερο ληξιπρόθεσμο χρέος ύψους 28 δισ. δολ., ακολουθούμενη από την UniCredit SpA με 21 δισ. δολ., ενώ συνολικά οι ιταλικές τράπεζες οφείλουν να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα 69 δισ. δολ. φέτος και 157 δισ.δολ το 2011.

Οι ισπανικές τράπεζες έχουν αντίστοιχα χρέη 28 δισ. δολαρίων και 73 δισ δολαρίων που πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν στο ίδιο διάστημα. Οι ισπανικές τράπεζες Banco Santander SA (ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης της χώρας) και Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA εκμεταλλεύτηκαν τη βελτίωση του κλίματος που ακολούθησε τα στρες τεστ στην Ευρώπη και πούλησαν ομόλογα τη περασμένη εβδομάδα, αν και με αποδόσεις σχεδόν διπλάσιες αυτών που απέδιδαν πριν τη κρίση.

Σημειωτέον, πως οι 24 τράπεζες που συμμετέχουν από Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία στον δείκτη Stoxx 600 Banks έχουν να αναχρηματοδοτήσουν χρέη 271 δισ. δολ. το 2011 και 230 δισ. δολ. το 2012, σύμφωνα με στοιχεία του Μπλούμπεργκ.

Ads