Επιδίωξη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός Δεκεμβρίου το ενισχυμένο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν διαβουλεύσεις με επενδυτές και οίκους αξιολόγησης σχετικά με τις δύο βασικές επιλογές προκειμένου οι πόροι του Ταμείου από τα 440 δισ. ευρώ, με βάση τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από τις χώρες της ευρωζώνης, να φτάσουν το 1 τρισ. ευρώ.

Ads

Η μια επιλογή για την ενίσχυση του ΕΤΧΣ, είναι η έκδοση «πιστοποιητικών μερικής προστασίας» για τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα χωρών της Ευρωζώνης τα οποία θεωρείται ότι έχουν κίνδυνο. Η άλλη επιλογή αφορά στη δημιουργία ειδικών επενδυτικών οχημάτων για να προσελκυσθούν κεφάλαια εκτός της Ευρωζώνης – από επενδυτικά κεφάλαια χωρών με υψηλά συναλλαγματικά αποθέματα και ιδιώτες επενδυτές.

«Και οι δύο επιλογές πετυχαίνουν το στόχο της διεύρυνσης της δυναμικότητας του ΕΤΧΣ χωρίς να αυξηθούν οι δεσμεύσεις των χωρών της Ευρωζώνης για την παροχή εγγυήσεων», υποστήριξε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.