Η «κρίση της τουλίπας» που ξέσπασε τον 16ο αιώνα στην Ολλανδία είναι η απαρχή της ιστορίας των κραχ, η «φούσκα» με την οποία συγκρίνεται κάθε κρίση που ξέσπασε στην παγκόσμια οικονομία μετά τον Φεβρουάριο του 1637.

Ads

Οι Financial Times συγκρίνουν με ένα βίντεο την «κρίση της τουλίπας» με το Bitcoin και θέτουν το ερώτημα αν και κατά πόσο μπορεί να συγκριθεί το εμπόριο των βολβών της τουλίπας με το Bitcoin.

Όλα ξεκίνησαν με τη Semper Augustus, μια τουλίπα απαράμιλλης ομορφιάς, της οποίας τα βαθιά μπλε πέταλα που διακοσμούνταν από άσπρες φλόγες στην κορυφή, προκάλεσαν τρέλα στους κατοίκους της Ολλανδίας τη δεκαετία του 1630. Η τουλίπα εισήχθη στην Ολλανδία από την Οθωμανική αυτοκρατορία τον 16ο αιώνα και άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά γύρω στο 1593. Σιγά σιγά εξελίχθηκε σε είδος πολυτελείας και η τιμή της  εκτοξεύθηκε…

Όπως υπενθυμίζεται και στο βίντεο, πριν «σκάσει» η φούσκα με τις τουλίπες στις αρχές του 1637, το Άμστερνταμ είχε δοκιμαστεί από επιδημία πανούκλας που μέσα σε δύο χρόνια μείωσε τον πληθυσμό κατά το 1/5, γεγονός που σιωπηλά έθεσε ένα πλαίσιο σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ρίσκου. Μήπως η πρόσφατη χρηματιστηριακή κρίση δημιούργησε παρόμοιες αντιδράσεις;

Ads

Επίσης, το εμπόριο βολβών έγινε δημοφιλές σε συγκεντρώσεις που γίνονταν σε παμπ στην Ολλανδία, κάτι που σε αναλογία, παραπέμπει / θυμίζει τα σύγχρονα διαδικτυακά forum.

Ο χαρακτήρας του Bitcoin ωστόσο υπονοεί ότι πρόκειται για φαινόμενο του 20ού αιώνα. Ένα παράδειγμα είναι το «Ponzi scheme», όπου οι πρώτοι επενδυτές πληρώνονται με τα χρήματα που βάζουν οι νεότεροι.

Μια ακόμη αντίφαση είναι ότι το Bitcoin δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένα κερδοσκοπικό μέσο που πολλαπλασιάζει την αξία του και ένα χρήσιμο νόμισμα για συναλλαγές.

Οι συντάκτες της στήλης Lex Analysis καταλήγουν ότι στους κατόχους της τουλίπας έμειναν τα φυτά, ενώ στους αγοραστές του κρυπτονομίσματος ίσως μείνει μια ευκαιρία να διδαχτούν μαθήματα ιστορίας.