Βίντεο με την Αγιά Σοφιά και λεζάντα «ήσουν πάντα δική μας», ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ads

Στο βίντεο παρουσιάζονται πλάνα από την Αγία Σοφία, συνοδεία μουσικής και στίχων σε διάφορες γλώσσες.

«Ήσουν πάντα δική μας κι εμείς δικοί σου» ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας στην ανάρτησή του, κάνοντας λόγο για «άνεμο ελευθερίας» στην Αγία Σοφία.

Ο Τούρκος Πρόεδρος επιθεώρησε τις προετοιμασίες, ενόψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής μετά της μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στις 24 Ιουλίου. Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.  

Την ίδια ώρα, επίθεση προς την Ελληνίδα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, Oμερ Τσελίκ.  

«Μετά την απόφαση του προέδρου μας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ελλάδα χρησιμοποιεί μαύρη προπαγάνδα με κάθε τρόπο. Οι δηλώσεις της προέδρου της Ελλάδας Σακελλαροπούλου που στοχεύουν την Τουρκία δείχνουν την άγνοια της στην γνώση της ιστορίας και της νομικής. Η πρόεδρος της χώρας που η πρωτεύουσα της είναι η μοναδική στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί, μιλάει για θρησκευτική αμοιβαία κατανόηση με αφορμή την Αγία Σοφία. Αυτό είναι ξεκάθαρο παράδειγμα διπλού στάνταρτ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ομέρ Τσελίκ.  

Δένδιας: Χάρτης ενεργειών για την Αγία Σοφία  

Την υιοθέτηση «ομπρέλας συγκεκριμένων ενεργειών» για την Αγία Σοφία προανήγγειλε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά από σύσκεψη στο ΥΠΕΞ για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας.  

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO Μαρία Διαμαντοπούλου, η πρόεδρος της ελληνικής εθνικής επιτροπής για την UNESCO Αικατερίνη Τζιτζικώστα και υπηρεσιακοί παράγοντες.   Ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι συμφωνήθηκε με την κ. Μενδώνη η δημιουργία μιας ολιγομελούς ομάδας εργασίας, η οποία εντός 10 ημερών θα προτείνει, σαν αποτέλεσμα ανταλλαγής απόψεων, έναν συγκεκριμένο χάρτη ενεργειών για το αμέσως προσεχές διάστημα.