Λίγα λεπτά προτού ρίξει το φορτηγό πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτική αγορά του Βερολίνου, ο Ανίς Αμρί έστειλε sms σε συνεργό του ζητώντας του να «προσευχηθεί» γι’ αυτόν. Μάλιστα έβγαλε και μια selfie την οποία δημοσίευσε σε social media. 

Ads

Το Spiegel γράφει ότι ο δράστης της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης λίγα λεπτά πριν από αυτή έστειλε από το κινητό του ένα sms σε ένα πρόσωπο που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη. 

Το μήνυμα έγραφε: «Αδελφέ μου, όλα εντάξει, αν θέλει ο θεός, είμαι στο αυτοκίνητο, με κατάλαβες; Προσευχήσου για μένα». Το συνόδευε μια φωτογραφία. 

Στη συνέχεια, ο Αμρί φέρεται να έστειλε μετά την επίθεση και δεύτερη φωτογραφία στον ίδιο αριθμό από το εσωτερικό της καμπίνας που δείχνει καλώδια συνδεδεμένα με τον αναπτήρα και ένα ρολό χαρτί. H ταυτότητα του παραλήπτη είναι υπό διερεύνηση.

Ads

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, υποστηρίζει ότι, ένα τεχνικό σύστημα ασφαλείας εγκατεστημένο στο φορτηγό εμπόδισε ένα ακόμα μεγαλύτερο μακελειό στην αγορά του Βερολίνου.
    
Η εφημερίδα που επικαλείται πηγές της Εισαγγελίας επισημαίνει ότι, ένα αυτόματο σύστημα ενεργοποίησε τα φρένα με το όχημα να κόβει ταχύτητα πέφτοντας στο ανυποψίαστο πλήθος. Υπολογίζεται ότι σε διαφορετική περίπτωση τα θύματα θα ήταν ακόμη περισσότερα.