Σε απολύσεις ανεμένεται να προχωρήσει ο εκδότης Άλεξ Σπρίνγκερ της εφημερίδας Bild, με την τεχνητή νοημοσύνη να έρχεται να αντικαταστήσει εργαζόμενους.

Ads

Η ιδιοκτήτρια εταιρεία της εφημερίδας, η Axel Springer SE, σε email προς το προσωπικό, αναφέρει ότι «δυστυχώς θα αποχωριστεί συναδέλφους που έχουν καθήκοντα, τα οποία στον ψηφιακό κόσμο εκτελούνται από Τεχνητή Νοημοσύνη ή/και αυτοματοποιημένες διαδικασίες».

Πολλές θέσεις που σχετίζονται με τη διόρθωση ή τον οπτικό σχεδιασμό σελίδων ενδέχεται να εξαλειφθούν στην αίθουσα σύνταξης. Όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa), περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι έχουν προγραμματιστεί να απολυθούν προς το παρόν. Η διοίκηση του Axel Springer ανακοίνωσε ότι στόχος ήταν η «κοινωνική μέριμνα» για τους εργαζόμενους που θα έχαναν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με το email, στους εργαζόμενους που θα αντικατασταθούν, βρίσκονται συντάκτες, επιμελητές κειμένων, διορθωτές και προσωπικό επεξεργασίας φωτογραφιών.

Ads

Οι απολύσεις και η αυξημένη χρήση τεχνητής νοημοσύνης συνδέονται με τη στρατηγική της πλήρους στροφής στην ψηφιακή έκδοση καθημερινών εφημερίδων όπως η Bild ή η Die Welt και η κατάργηση των έντυπων εκδόσεων. Από τα μέτρα λιτότητας επλήγησαν και τα περιφερειακά γραφεία αυτού του εκδοτικού οίκου.

Η Bild εξακολουθεί να είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη καθημερινή εφημερίδα της Γερμανίας με περίπου 1,1 εκατομμύρια αντίτυπα ημερησίως. Όμως τα τελευταία χρόνια, η κυκλοφορία βρίσκεται σε σταθερή πτώση. Το 2013, η Bild πουλούσε διπλάσια τυπωμένα αντίτυπα από σήμερα.

Στα τέλη του 2021, η Bild απέλυσε τον αρχισυντάκτη Τζούλιαν Ράιχελτ, λόγω καταγγελιών για κατάχρηση εξουσίας και σεξουαλική παρενόχληση γυναικών συναδέλφων, και η δικαστική μάχη εναντίον του συνεχίζεται ακόμη.