Η τελωνειακή υπηρεσία του Βιετνάμ ανακοίνωσε την κατάσχεση επτά τόνων ελεφαντόδοντου που μεταφέρθηκε παράνομα από την Αγκόλα.

Ads

Οι χαυλιόδοντες ανακαλύφθηκαν στο λιμάνι της Χαϊφόνγκ, σε ένα κοντέινερ του οποίου το επίσημα δηλωμένο περιεχόμενο ήταν φιστίκια.

Τον περασμένο μήνα, οι αρχές του Βιετνάμ κατάφεραν να κατασχέσουν άλλα 600 κιλά ελεφαντόδοντου, το οποίο επίσης προερχόταν από την Αφρική και έχουν προορισμό την Ασία αλλά και την Ευρώπη.

Το εμπόριο του ελεφαντόδοντου έχει απαγορευτεί παγκοσμίως από τον ΟΗΕ από το 2002, αφού η ζήτησή του οδηγούσε στην ταχεία μείωση του πληθυσμού των ελεφάντων.

Ads

Η παράνομη εμπορία ελεφαντόδοντου ευδοκιμεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πολλοί έμποροι αξιοποιούν ένα παραθυράκι που επιτρέπει τις μεταπωλήσεις αυτού του υλικού, αν έχει αποκτηθεί στο «μακρινό παρελθόν», όπως αποκαλύπτει μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Έτσι, όπως αναμεταδίδει η ΕΡΤ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιτρέπει να πωλείται ελεύθερα ελεφαντόδοντο στην περίπτωση που είχε αποκτηθεί πριν από το 1947!

Αν και η ΕΕ απαγόρευσε τις εξαγωγές ακατέργαστου ελεφαντόδοντου το 2017, οι εγχώριες αγοραπωλησίες – που έχουν τεθεί εκτός νόμου στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ – επιτρέπονται στην Ευρώπη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαίωσε ότι η καταπολέμηση της λαθροθηρίας και της διακίνησης ελεφαντόδοντου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του σχεδίου δράσης της ΕΕ εναντίον της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών και ότι μελετά το τρέχον διάστημα τα επόμενα βήματα.

*Φωτογραφία αρχείου