Πάνω από 1000 νεκρούς, 920.000 πληγέντες, χιλιάδες  κατεστραμμένες κατοικίες, μια «απίστευτη καταστροφή» σε μια τεράστια περιοχή και σκηνικό χάους, αφήνει πίσω του ο τροπικός κυκλώνας Ιντάι που σάρωσε τη Μοζαμβίκη και συνεχίζει να σαρώνει τη νότια περιοχή της Αφρικής.

Ads

«Είναι η χειρότερη καταστροφή λόγω καιρικών συνθηκών που έχει πλήξει ποτέ το νότιο ημισφαίριο», δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ.

Οι πλημμύρες, με τη στάθμη των υδάτων να φτάνει τα έξι μέτρα, έχουν προκαλέσει μια «απίστευτη καταστροφή» σε μια τεράστια περιοχή, δήλωσε η επικεφαλής του περιφερειακού τμήματος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ Λόλα Κάστρο.

Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μοζαμβίκη, Jaymi Lisuer, περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτου χάους: «Σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί. Οι γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν αποκοπεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί, η πρόσβαση σε ορισμένες πληγείσες περιοχές είναι αδύνατη. Κι ακούμε ότι η κατάσταση εκτός της Μπέιρα είναι ακόμη χειρότερη».

Ads

Τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στην πορεία του κυκλώνα στη Μοζαμβίκη και 920.000 επλήγησαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν αυτού στο Μαλάουι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην Μοζαμβίκη εξαιτίας του κυκλώνα είναι πιθανό να αυξηθεί, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, η οποία μετέχει στις προσπάθειες διάσωσης και αρωγής των κατοίκων της Μπέιρα.

Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μοζαμβίκης, το 90% της οποίας έχει, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή αρωγής, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί από τον φονικό κυκλώνα. Στην Μπέιρα εξάλλου ακόμη και σήμερα, πέντε ημέρες μετά το πέρασμα του Ιντάι από τη χώρα, εξακολουθεί να μην έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και να υπάρχει Ίντερνετ, ενώ οι τηλεφωνικές συνδέσεις αποκαθίστανται με πολύ αργούς ρυθμούς, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

image

Στη Μοζαμβίκη έχει πλημμυρίσει τελείως μια επιφάνεια ακτίνας 100 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κέλσον Κορέια.

«Συνεργαζόμαστε με τη NASA και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία για να λάβουμε πληροφορίες από δορυφόρο ώστε να αποκτήσουμε μια πλήρη εικόνα των περιοχών που έχουν πληγεί και του αριθμού των ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί σε αυτές», δήλωσε στο Reuters η Carolina Haega της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου. «Λόγω του μεγέθους αυτών των περιοχών αναμένουμε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί σημαντικά», πρόσθεσε.

Ένας «ωκεανός» έχει σχηματιστεί, ο οποίος έχει απομονώσει τελείως χωριά της περιοχής, δήλωσε στο AFP μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Την ίδια ώρα πολλά φράγματα αναμένεται ότι δεν θα αντέξουν και θα υποχωρήσουν καθώς ήδη λειτουργούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, περιπλέκοντας κι άλλο την κατάσταση, επισημαίνουν την ίδια ώρα ΜΚΟ.

Η κυβέρνηση της Μοζαμβίκης αναφέρει ότι 600.000 άνθρωποι έχουν πληγεί και 100.000 πρέπει να σωθούν επειγόντως κοντά στην πρωτεύουσα της επαρχίας Beira, της πρωτεύουσας της Sofala. Η πόλη Buzi, η οποία εκτιμάται ότι φιλοξενεί περισσότερα από 2.500 παιδιά, θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από το νερό εντός 24 ωρών, προειδοποίησε η οργάνωση Save the Children.

Ο πρόεδρος της Μοζαμβίκης ζήτησε από τους συμπολίτες του που ζουν κοντά σε ποτάμια ή στη θάλασσα «να εγκαταλείψουν τις περιοχές αυτές για να γλιτώσουν τη ζωή τους». Οι αρχές ενδέχεται εξάλλου να μην έχουν άλλη λύση από το να ανοίξουν τις βάνες στα φράγματα, καθώς ήδη οι γύρω εκτάσεις έχουν βυθιστεί στο νερό, όπως προειδοποιούν οι ίδιες.

image

image

image

Και στη Ζιμπάμπουε

Ο κυκλώνας αφού σάρωσε τη Μοζαμβίκη συνεχίζει την φονική του πορεία στη γειτονική Ζιμπάμπουε.

Στη Ζιμπάμπουε, ήδη η κυβέρνηση αναφέρει ότι 98 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 αγνοούνται.

Στη Μοζαμβίκη όπως και στη Ζιμπάμπουε τα σωστικά συνεργεία επιδίδονται σήμερα σε μια μάχη με τον χρόνο για να σώσουν τους χιλιάδες ανθρώπους που έχουν βρει καταφύγιο σε δέντρα και σκεπές για να γλιτώσουν από τις πλημμύρες που προκάλεσε ο κυκλώνας.

«Κάθε ώρα που περνάει επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι μας», δήλωσε ο πρόεδρος Μνανγκάγκουα. «Πολλοί πνίγηκαν, ενώ άλλοι πέθαναν στον ύπνο τους από βράχια που γκρέμισαν τα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Και στις δύο χώρες τα νερά έχουν παρασύρει πολλές γέφυρες και δρόμους, περιπλέκοντας τις προσπάθειες διάσωσης των ανθρωπιστικών οργανώσεων οι οποίες επιχειρούν σήμερα με φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα.

«Στα δέντρα και τις στέγες, οι άνθρωποι χρειάζεται να πολεμήσουν τα φίδια, τα έντομα και τα ζώα», σχολίασε ο πρόεδρος της νοτιοαφρικανικής οργάνωσης διάσωσης Rescue SA, ο οποίος μετέχει στις επιχειρήσεις που γίνονται στη Μοζαμβίκη.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να κινητοποιηθεί από το μέγεθος της καταστροφής και από τις συνέπειες αυτές της κλιματικής αλλαγής.

«Την ώρα που εντείνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει να αναμένουμε ότι αυτές οι ακραίες κλιματικές συνθήκες θα προκαλούνται πιο συχνά», προειδοποίησε η Αμνηστία, ζητώντας να ληφθούν «φιλόδοξα μέτρα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

image

image

image

Ευρωπαϊκή βοήθεια

Πακέτο βοήθειας έκτακτης ανάγκης ύψους 3,5 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι σοβαρές πλημμύρες από τον τροπικό κυκλώνα Idai που έχουν προκαλέσει μεγάλο αριθμό ατυχημάτων και ζημιών σε σπίτια και υποδομές στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε, ανακοίνωσε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.

Η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για τους πληγέντες και από το σύνολο 2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στη Μοζαμβίκη, 1 εκατ. ευρώ στο Μαλάουι και 0,5 εκατ. ευρώ στη Ζιμπάμπουε, πλέον ενός αρχικού ποσού 250.000 ευρώ για ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η ΕΕ είναι αλληλέγγυα με όλους εκείνους τους ανθρώπους που πλήττονται από τον κυκλώνα Idai στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε.

Μόλις λίγες ώρες μετά τον Κυκλώνα, καθιστούμε έκτακτη χρηματοδότηση διαθέσιμη για να αντιμετωπίσουμε τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες και να ενισχύσουμε τις τοπικές προσπάθειες αντίδρασης.

Επιπλέον, στέλνουμε τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες στο επίκεντρο και το δορυφορικό μας σύστημα Copernicus ενεργοποιήθηκε για να προσδιορίσει τις ανάγκες και να βοηθήσει τους ανθρωπιστικούς μας εταίρους και τις τοπικές αρχές στην ανταπόκρισή τους».