Ψυχρό κλίμα και πόλωση καταγράφηκε την πρώτη ημέρα της συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη. Το μήλον της έριδος αποτέλεσε η Συρία και η πρόθεση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση. Σύμφωνα με αναλυτές, η γλώσσα του σώματος μεταξύ Ομπάμα και Πούτιν έδειξε βαθιά ρήξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις, ενώ εκτιμάται ότι τον «πρώτο γύρο» αναφορικά με την Συρία τον κέρδισε η Μόσχα.
Ads
Συριακός Δείπνος
Ο διχασμός των ηγετών του G20 επιβεβαιώθηκε κατά το δείπνο εργασίας. Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, έγραψε στο twitter: «Το δείπνο βαδίζει προς το τέλος του, σε αυτό επιβεβαιώθηκε η διαίρεση της ομάδας του G20 για την Συρία».
Καθώς ΗΠΑ και Ρωσία μετρούν συμμάχους, η πρώτη νίκη φαίνεται να ανήκει στον Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Μόσχα επανέλαβε όχι μόνο την αντίθεσή της σε πλήγμα χωρίς έγκριση του ΟΗΕ αλλά και την δυσπιστία της για τις αναφορές των δυτικών χωρών πως ο Άσαντ έχει χρησιμοποιήσει χημικά. Η Κίνα, που τάσσεται επίσης κατά ενός χτυπήματος της Δαμασκού στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε τους κινδύνους που θα είχε μία επέμβαση στην παγκόσμια ανάκαμψη, σχολιάζοντας ότι θα εκτιναχθούν οι τιμές του πετρελαίου.
«Η πρώτος γύρος είναι του Πούτιν καθώς η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες BRICS και ο Πάπας με επιστολή του, προειδοποίησαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια στρατιωτική επιχείρηση στην Συρία χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ», σχολίασε σχετικά το Reuters.
Διαβάστε: G20: Στην ατζέντα οικονομία, στο επίκεντρο το συριακό
O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τασσόμενος κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Συρία, δήλωσε πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου πως «αν και σεβόμαστε τις πρόσφατες εκκλήσεις για την ανάληψη δράσης στην Συρία, πρέπει να προχωρήσουμε με την διαδικασία του ΟΗΕ».
Οι μόνοι σύμμαχοι των ΗΠΑ αυτή την στιγμή είναι η Γαλλία και η Βρετανία που τάχθηκε εκ νέου υπέρ της Ουάσιγκτον, χωρίς όμως να μπορεί να συμμετάσχει σε ένα χτύπημα αφού ένα τέτοιο σενάριο καταψηφίστηκε στην Βουλή των Κοινοτήτων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, υποστήριξε ότι έχει νέες αποδείξεις για την χρήση χημικών στα προάστια της Δαμασκού. Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι οι G20 δεν θα λάβουν απόφαση για την Συρία, καθώς ο Πούτιν «είναι μίλια μακριά από την αλήθεια».
Διαβάστε για τις εξελίξεις στο Συριακό
Επίσης, όπως μετέδωσε το κινεζικό πρακτορείο, ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε στον Μπαράκ Ομπάμα, ότι «η κρίση στην Συρία θα λυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο. Η πολιτική λύση είναι ο μόνος ορθός τρόπος εξόδου. Ένα στρατιωτικό χτύπημα δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στην ρίζα του. Κάποιες χώρες, αναμένω να σκεφθούν διπλά το ζήτημα».
«Ψυχροπολεμικό» κλίμα
Στο πλαίσιο αυτό, ο Λευκός Οίκος άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα περιμένει το πράσινο φως από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, στο περιθώριο της Συνόδου δήλωσε ότι «η Ρωσία κρατά υπό την ομηρεία της το Συμβούλιο Ασφαλείας, λειτουργώντας ως προστάτης ενός καθεστώτος, το οποίο προχώρησε στην μεγαλύτερη επίθεση με χημικά όπλα στα τελευταία 25 χρόνια».
«Ζητάμε από τους εταίρους μας να εξετάσουν την κατάσταση με υπευθυνότητα, και όχι να βιαστούν να προχωρήσουν σε μια επίθεση για κάποιο λόγο», απάντησε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στους δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι το μόνο νόμιμο όργανο που μπορεί να εγκρίνει στρατιωτική επέμβαση εναντίον μίας χώρας».
Παράλληλα, ο ίδιος ο Πούτιν χαρακτήρισε «ψεύτη» και «ηλίθιο» τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος είχε κατηγορήσει τη Μόσχα για «ηθελημένη κωλυσιεργία» και είχε αναφέρει στο Καπιτώλιο ότι η επιρροή των ακραίων ισλαμιστών στις τάξεις των Σύρων αντικαθεστωτικών είναι περιορισμένη. Ο Κέρι «δεν θα χάσει τον ύπνο του» εξαιτίας του χαρακτηρισμού, απάντησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η τυπική χειραψία και τα συγκρατημένα χαμόγελα κατά την υποδοχή του Ομπάμα από τον Πούτιν στη σύνοδο μαρτυρούν, σύμφωνα με αναλυτές, βαθιά ρήξη στις αμερικανορωσικές σχέσεις.
Το Reuters μεταδίδει πως πριν από το δείπνο εργασίας απουσίασαν και οι εναγκαλισμοί μεταξύ των δύο προέδρων, οι οποίοι συνηθίζονται σε τέτοιου είδους περιστάσεις.
Οι σχέσεις των δυο χωρών έχουν κλυδωνιστεί κυρίως από την υπόθεση του πρώην αναλυτή της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, που έχει λάβει άσυλο για ένα έτος από την Ρωσία.
Ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δήλωσε στο BBC, ότι Ομπάμα και Πούτιν θα πρέπει να συναντηθούν κατ’ιδίαν και να βρουν μία λύση για τη Συρία. «Πρέπει να ξεκινήσουν μία συζήτηση που θα οδηγήσει σε βελτίωση των σχέσεων και θα σταματήσει τα όσα συμβαίνουν τώρα», είπε.
Πυραυλική ανάλυση
Την ικανότητα ενός πυραύλου να μεταφέρει ποσότητα θανατηφόρου αερίου ώστε να σκοτωθούν 1426 άνθρωποι – όπως ισχυρίζεται η αμερικανική κυβέρνηση – εξετάζουν αμερικανοί εμπειρογνώμονες.
Ο Τεοντόρ Πόστολ φυσικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και ο Ρίτσαρντ Λόιντ σχεδιαστής πυραυλικών κεφαλών, διενήργησαν τη μελέτη τους με βάση τις φωτογραφίες και το βίντεο των υπολειμμάτων των πυραύλων στο προάστιο της Δαμασκού, όπου σημειώθηκε η επίθεση 21η Αυγούστου.
Ο Πόστολ που προσκόμισε αντίγραφο της ανάλυσής του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στους New York Times κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πύραυλοι στις φωτογραφίες θα μπορούσαν να μεταφέρουν μέχρι 50 λίτρα αερίου σαρίν, που είναι ικανή ποσότητα για να προκαλέσει μαζικές απώλειες. Η ανάλυση αυτή διαψεύδει προηγούμενες εκτιμήσεις για το αντίθετο.
Ο Πόστολ και ο Λόιντ συμπέραναν ότι οι πύραυλοι είχαν τροποποιηθεί χρησιμοποιώντας ένα έξυπνο σχεδιασμό, και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να μεταφέρουν αρκετό αέριο για να σκοτώσει ακόμη περισσότερους από όσους αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται ότι η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει ένα βίντεο που δείχνει Σύρους αντικαθεστωτικούς να εκτελούν εν ψυχρώ επτά στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίοι είναι δεμένοι πισθάγκωνα. Η εφημερίδα δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η βαρβαρότητα των Σύρων ανταρτών θέτει δίλημμα στη Δύση» με το οποίο ουσιαστικά παίρνει θέση για τη σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, προειδοποιώντας την αμερικανική κυβέρνηση αλλά και όσους βουλευτές υποστηρίζουν το σχέδιο Ομπάμα να προσέξουν ποιους θεωρούν συμμάχους και ποιους ενισχύουν.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >