Κάθε ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος απορρίπτει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ads

 
«Βλέπω ότι στην Ελλάδα επιθυμούν αναδιαπραγμάτευση των πραγμάτων και ότι ουσιαστικά θέτουν υπό αμφισβήτηση τις υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το λέω απλά: Αυτό δε γίνεται. Είναι ένας Ρουβίκωνας τον οποίο δεν πρόκειται να διαβούμε», τονίζει ο Βεστερβέλε.
 
Επιπλέον ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας καλεί «όλους τους Έλληνες να δείξουν ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη». «Η Ελλάδα δεν πρέπει απλώς να λέει ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά πρέπει επίσης να ενεργήσει με μια σαφή πολιτική μεταρρυθμίσεων και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της», τόνισε ο Βεστερβέλε. 

«Δεν υπάρχει εύκολη λύση αν θέλει η Ελλάδα να έχει ξανά πρόσβαση στις αγορές. Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά δεν μπορεί να αποφύγει τις δομικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη του στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
 
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε «ηράκλεια την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά». «Τα προβλήματα της Ελλάδας υπάρχουν εδώ και δεκαετίες και ότι ο λαός αντιμετωπίζει μία μεγάλη κρίση δημοσιονομικής προσαρμογής. Όμως, δεν υπάρχει δρόμος για να παρακαμφθούν αυτές οι προσπάθειες», σημειώνει.
 
«Για λόγους εσωτερικής πολιτικής, η εφαρμογή του προγράμματος καθυστέρησε. Τώρα η τρόικα πρέπει να εξετάσει την κατάσταση με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια πρέπει να εξάγει συμπεράσματα. Όμως είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να εξηγήσει στο λαό τι είναι απαραίτητο για τη χώρα»,  καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.