Η Γερμανία δεν σκοπεύει να υποστηρίξει μια κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε κυβερνητική πηγή στο Reuters τη Δευτέρα, διαψεύδοντας δημοσίευμα ότι ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάσσεται πλέον υπέρ, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ads

«Τέτοια σχέδια δεν είναι γνωστά στην κυβέρνηση», δήλωσε πηγή στο Reuters.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, δημοσίευμα του Bloomberg, ανέφερε πως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να ανατρέψει τη σταθερή γερμανική θέση και θα υποστηρίξει την κοινή έκδοση χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μετριάσει το πλήγμα της ενεργειακής κρίσης, εφόσον τα πρόσφατα συγκεντρωμένα χρήματα εκταμιεύονται σε κράτη μέλη ως δάνεια και όχι ως επιχορηγήσεις.

Όπως αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, ο Σολτς σηματοδότησε ότι είναι ανοιχτός στον κοινό δανεισμό, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την περασμένη εβδομάδα. Η φερόμενη αλλαγή στη θέση του ακολουθεί την κριτική από άλλους ηγέτες ότι το εθνικό σχέδιο βοήθειας της Γερμανίας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομικές ανισορροπίες στο μπλοκ.

Ads

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν, για να περάσει η ΕΕ έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.