Για μία νεκρή γυναίκα και πολλούς τραυματίες από πυρά στρατιωτών στα σύνορα της Βενεζουέλας κάνει λόγο το Reuters.

Ads

Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, η νεκρή είναι από την κοινότητα των ιθαγενών, οι οποίοι φέρονται να προσπάθησαν να εμποδίσουν το κλείσιμο των συνόρων που αποφάσισε η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις.

Το πρακτορείο επικαλείται τον δήμαρχο της Γκραν Σαμπάνα, Εμίλιο Γκονζάλες, ο οποίος είπε ότι η ιθαγενής ονομάζεται Ζοράιντα Ροντρίγκεζ.

Αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής έγινε γνωστό ότι ακόμη ένας πολίτης σκοτώθηκε από τα στρατιωτικά πυρά.

Ads

Αμέσως μετά την επίθεση, οι Αμερικανοί την καταδίκασαν με δηλώσεις του εκπροσώπου του State Department ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Εν τω μεταξύ στο χωριό της επίθεσης οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους και φέρεται να έχουν απαγάγει τρεις στρατιώτες. “Η πλειοψηφία μας είναι υπέρ της βοήθειας, τα παιδιά πεθαίνουν από τις στερήσεις” τόνισε αντιπρόσωπος των κατοίκων.

Την ίδια ώρα στα σύνορα με την Κολομβία λαμβάνουν χώρα δύο συναυλίες, η μία φιλοκυβερνητική και η άλλη αντικυβερνητική. Μάλιστα τα μέρη διοργάνωσης των συναυλιών απέχουν μεταξύ τους μόλις 300 μέτρα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Το Καράκας αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο των συνόρων για να μην περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που έχει συγκεντρωθεί στην κολομβιανή μεθοριακή πόλη Κούκουτα. Η επίσημη εκδοχή του Καράκας για την απόφαση είναι ότι η ανθρωπιστική βοήθεια αποτελεί μέρος του προπαγανδιστικού «σόου» της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, όπως προκύπτει και από την σημερινή αντίδραση της Μόσχας, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας και οι σύμμαχοί της φοβούνται ότι η ανθρωπιστική βοήθεια ίσως είναι και το προκάλυμμα για την μεταφορά φορτίων όπλων προς την αντιπολίτευση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.