Με ισχυρές οικονομικές κυρώσεις απείλησε ο Ντόναλντ Τραμπ την Βενεζουέλα, εάν το Καράκας θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης, χαρακτηρίζοντας τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο «κακό ηγέτη που ονειρεύεται να γίνει δικτάτορας».

Ads

«Οι ΗΠΑ δεν θα παραμείνουν απαθείς καθώς η Βενεζουέλα βυθίζεται. Εάν το καθεστώς Μαδούρο επιβάλει την Συντακτική Συνέλευση στις 30 Ιουλίου, οι ΗΠΑ θα υιοθετήσουν γρήγορα ισχυρά οικονομικά μέτρα », αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

Συνολικά, 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν στο άτυπο, μη δεσμευτικού χαρακτήρα δημοψήφισμα που οργανώθηκε από την αντιπολίτευση, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας. Το 98,3% των ψηφοφόρων απορρίπτει το σχέδιο του Μαδούρο.

Εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης χαρακτήρισε την ψηφοφορία της Κυριακής «σημαντικότερη στην Ιστορία οργανωμένη πράξη πολιτικής ανυπακοής.

Ads

Η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας βγαίνει ενισχυμένη από την μαζική συμμετοχή στην συμβολική ψηφοφορία κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έπειτα από τις βίαιες διαδηλώσεις των τελευταίων τριών μηνών στην βυθισμένη στην κρίση χώρα.

Τονωμένος από την επιτυχία αυτή, ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης MUD (Τράπεζα Δημοκρατικής Ενότητας}, θα επιδιώξει πλέον να ματαιώσει το σχέδιο του Μαδούρο για την εκλογή Συντακτικής Συνέλευσης, προκαλώντας την προκήρυξη πρόωρων εκλογών πριν από το τέλος της προεδρικής του θητείας τον Δεκέμβριο 2018.

Στόχος της Συντακτικής Συνέλευσης, τα 545 μέλη της οποίας πρόκειται να εκλεγούν στις 30 Ιουλίου, είναι σύμφωνα με το σχέδιο Μαδούρο να φέρουν «ειρήνη και οικονομική σταθερότητα» στη χώρα. Η αντιπολίτευση πάντως καταγγέλλει ότι ο πραγματικός στόχος είναι η παράκαμψη της Εθνοσυνέλευσης, όπου έχει την συντριπτική πλειοψηφία των εδρών από το 2016, έπειτα από 17 χρόνια τσαβικής διακυβέρνησης.

«Η Βενεζουέλα το είπε καθαρά: δεν θέλουμε νοθευμένη και εγκάθετη Συντακτική Συνέλευση. Δεν θέλουμε να γίνουμε Κούβα», δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Χούλιο Μπόρχες.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, το 98,3% απάντησε καταφατικά στις τρεις ερωτήσεις της ψηφοφορίας: απόρριψη της Συντακτικής Συνέλευσης, υποχρέωση των Ενόπλων Δυνάμεων να σεβασθούν το σημερινό Σύνταγμα και υποστήριξη του αιτήματος για την διεξαγωγή εκλογών για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.