Κατασκοπευτικό λογισμικό εντοπίστηκε στα τηλέφωνα Βέλγων αστυνομικών και δικαστών σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Soir, που επικαλείται τον βελγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα RTBF.

Ads

Ανάμεσα στα υπό παρακολούθηση τηλέφωνα, για των ώρα άγνωστο από ποιον και από πότε, αυτό του ανακριτή Μισέλ Κλεζ – επικεφαλής της έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τα θεμέλια του Ευρωκοινοβουλίου, το QatarGate. 

«Μετά από υποψίες κατασκοπείας, αρκετά τηλέφωνα παραδόθηκαν στην ομοσπονδιακή αστυνομία της Μονάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (FCCU), η οποία ειδικεύεται σε σύνθετες μορφές εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Τα τηλέφωνα των εισαγγελέων, των ανακριτών, των αστυνομικών και του δικαστικού προσωπικού υποβλήθηκαν σε εκτεταμένη και επανειλημμένη ανάλυση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι τα τηλέφωνα είχαν μολυνθεί από spyware, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στα ενδιαφερόμενα άτομα. Το τηλέφωνο που ανήκει στον ανακριτή Μισέλ Κλεζ» ανέφερε το RTBF.

Σύμφωνα με το RTBF, και άλλοι δικαστές και αστυνομικοί έχουν ενημερωθεί για το ίδιο αποτέλεσμα. Το RTBF επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των τηλεφωνικών τερματικών που έχουν επηρεαστεί.

Ads

Προς το παρόν, η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία δεν επιθυμεί να σχολιάσει «δεδομένης της ευαισθησίας της υπόθεσης» και παραπέμπει το θέμα στην ομοσπονδιακή εισαγγελία για πιθανή επικοινωνία. Η ομοσπονδιακή εισαγγελία αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει σε αίτημα της Le Soir.