«Βέβαιος για τη νίκη» των στρατευμάτων του που μάχονται εναντίον των ανταρτών εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, σε μήνυμα που απηύθυνε σήμερα με την ευκαιρία της γιορτής του στρατού.

Ads

Εάν στη Συρία δεν ήμαστε σίγουροι για τη νίκη, δε θα είχαμε τη δυνατότητα ν’ αντισταθούμε και δε θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε (τη μάχη) ύστερα από τουλάχιστον δυο χρόνια, τόνισε ο Σύρος πρόεδρος, το μήνυμα του οποίου μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana.
 
Η πίστη μου σε εσάς είναι μεγάλη και έχω εμπιστοσύνη στην ικανότητά σας να φέρετε σε πέρας την εθνική αποστολή που έχετε αναλάβει, πρόσθεσε ο Άσαντ απευθυνόμενος στους στρατιώτες, με την ευκαιρία της 68ης επετείου από την ίδρυση του συριακού στρατού.
 
Έχετε επιδείξει σπάνιο θάρρος στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και έχετε εντυπωσιάσει τον κόσμο με την αντίστασή σας στον πιο σκληρό, τον πιο άγριο πόλεμο της σύγχρονης ιστορίας, τόνισε.
 
Σε δηλώσεις του επίσης σήμερα, ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ Αλ Χάλκι τόνισε ότι το καθεστώς της Δαμασκού είναι υπέρ του διαλόγου στο πλαίσιο της διεθνούς συνόδου «Γενεύη 2», αλλά όχι με «την τρομοκρατία», αναφερόμενος στην εξέγερση.
 
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά δεν θα συζητήσουμε με την τρομοκρατία», ανέφερε ο κ. Χάλκι, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Αλ Ουάταν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στο καθεστώς Άσαντ.
 
Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν εδώ και μερικούς μήνες να οργανώσουν μια διεθνή ειρηνευτική διάσκεψη στη Γενεύη, ώστε το καθεστώς και η αντιπολίτευση να διαπραγματευτούν σχετικά με το τέλος του αιματηρού εμφυλίου πολέμου ο οποίος σπαράσσει τη Συρία εδώ και πάνω από δύο χρόνια.
 
«Δεν ζητείται από τη Συρία να πάει στη Γενεύη για να διαπραγματευτεί με τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίεςχαρακτηρίζονται ως τέτοιες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», επισήμανε ο κ. Χάλκι.
 
Η αποστροφή του αφορούσε την οργάνωση «Μέτωπο Αλ Νούσρα», η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα και έχει προστεθεί στην μαύρη λίστα του Συμβουλίου Ασφαλείας που περιλαμβάνει τρομοκρατικές οργανώσεις.
 
Αν και μάχεται ενάντια το καθεστώς στη Συρία, δεν ανήκει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (ΕΣΣ), στον οποίο συνασπίζεται η μεγάλη πλειονότητα των συριακών αντάρτικων οργανώσεων.
 
Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Σύρο πρωθυπουργό, «αυτό που αποκαλείται ΕΣΣ είναι μια απάτη για να συγκαλύπτονται οι πράξεις αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων και η πλειονότητα των μελών του μάχονται στις τάξεις της Αλ Νούσρα και της Αλ Κάιντα».
 
Ο πρωθυπουργός της Συρίας, εξάλλου, επέκρινε την αντιπολίτευση που αρνείται κάθε διάλογο πριν να αποχωρήσει από την εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, κάτι που το καθεστώς απορρίπτει.
 
«Η αντιπολίτευση επέλεξε να αρνηθεί τον διάλογο και να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα εναντίον των Σύρων πολιτών και του συριακού στρατού», ανέφερε.