Φοβερές διαδηλώσεις σε ολόκληρο το Ιράν έχει πυροδοτήσει θάνατος της 22χρονης Mahsa Amini μετά τη σύλληψη από την «αστυνομία ηθών».

Ads

Καθημερινά γυναίκες αλλά και άνδρες στο πλευρό τους βρίσκονται στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το σκληρό θεοκρατικό καθεστώς αλλά και τους θανάτους διαδηλωτών από τις πολιτοφυλακές των Φρουρών της Επανάστασης.

Μπορεί πλέον οι πληροφορίες και οι εικόνες που μας έρχονται από την Τεχεράνη αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις του Ιράν να είναι περιορισμένες καθώς το καθεστώς έχει προχωρήσει σε κλείσιμο των δικτύων, εντούτοις σειρά βίντεο που έχουν αναρτηθεί, από τις πρώτες μέρες τουλάχιστον της «επανάστασης της μαντήλας» δείχνουν τη βιαιότητα των Αρχών αλλά και το πείσμα των διαδηλωτών.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νεαρούς διαδηλωτές, συχνά γυναίκες, να διαδηλώνουν και συχνά να αντιμετωπίζουν μια βίαιη απάντηση από την αστυνομία. Η ιρανική κυβέρνηση από πλευράς της λέει ότι οι διαδηλωτές αποτελούν επικίνδυνη απειλή και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τη διάδοση της αναταραχής.

Ads

Η Ράνα Ραχίμπουρ του BBC εξετάζει γιατί αυτό το κίνημα δεν μοιάζει με κανένα άλλο από το Ιράν και κάνει ένα κολάζ των βίντεο που το Ιράν δεν θα ήθελε να δει ο υπόλοιπος κόσμος.