Νέα στοιχεία σχετικά με το θάνατο της 16χρονης Ιρανής Νίκα Σακαραμί, που έχασε τη ζωή της το 2022 κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δείχνοντας ως υπεύθυνους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.
Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε και το οποίο φαίνεται να έχει συνταχθεί από τις ίδιες τις αρχές, η 16χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά και δολοφονήθηκε από τρεις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράν.
Το πτώμα της κοπέλας είχε βρεθεί εννιά μέρες μετά την εξαφάνισή της, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται τότε πως αυτοκτόνησε.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το BBC, με ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό», το έγγραφο αναφέρεται σε μια ακρόαση που έγινε για την υπόθεση από το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) – τη δύναμη ασφαλείας που υπερασπίζεται το ισλαμικό κατεστημένο της χώρας. Περιλαμβάνει τα ονόματα, όπως επισημαίνεται, των δολοφόνων της και των ανώτερων διοικητών που προσπάθησαν να αποκρύψουν την αλήθεια.
Περιέχει μάλιστα και λεπτομέρειες των συνθηκών της κακοποίησης της 16χρονης, η οποία φαίνεται πως κρατούνταν σε ένα βαν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ίδια παρενοχλήθηκε σεξουαλικά, με τους άνδρες να την κρατούν δεμένη, ενώ αναφέρεται πως την χτύπησαν και με γκλοπ.
Η εξαφάνιση και ο θάνατος της Νίκα Σακαραμί είχε γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο, με τη φωτογραφία της να γίνεται συνώνυμη του αγώνα των γυναικών στο Ιράν για περισσότερες ελευθερίες.
Άλλωστε, το κίνημα «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» είχε ξεκινήσει λίγες ημέρες νωρίτερα με αφορμή ακόμη έναν θάνατο, της 22χρονης Μαχσά Αμινί. Η ίδια πέθανε από τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της, σύμφωνα με μια διερευνητική αποστολή του ΟΗΕ, αφού κατηγορήθηκε ότι δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.
Στην περίπτωση της Νίκα, η οικογένειά της βρήκε το πτώμα της σε ένα νεκροτομείο περισσότερο από μια εβδομάδα μετά την εξαφάνισή της από μια διαδήλωση. Όμως οι αρχές του Ιράν αρνήθηκαν ότι ο θάνατος της συνδεόταν με τη διαδήλωση και, αφού διεξήγαγαν τη δική τους έρευνα, δήλωσαν ότι πέθανε από αυτοκτονία.
Οι τελευταίες στιγμές της 16χρονης
Λίγο πριν εξαφανιστεί, η Νίκα βιντεοσκοπήθηκε το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου στο κέντρο της Τεχεράνης, να στέκεται πάνω από έναν κάδο απορριμμάτων και να βάζει φωτιά σε χιτζάμπ.
Όπως υπογραμμίζει το BBC, και σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, η παρακολούθηση των διαδηλώσεων γινόταν από διάφορες μυστικές μονάδες. Μια από αυτές, η οποία ονομάζεται ομάδα 12, υποψιάστηκε την έφηβη ως επικεφαλής, λόγω της «αντισυμβατικής» συμπεριφοράς της και των επανειλημμένων κλήσεων με το κινητό της τηλέφωνο.
Η ομάδα έστειλε έναν από τους πράκτορές της μέσα στο πλήθος, προσποιούμενος τον διαδηλωτή, για να επιβεβαιώσει ότι η Νίκα ήταν πράγματι ένας από τους επικεφαλής της διαδήλωσης. Στη συνέχεια, σύμφωνα με την έκθεση, κάλεσε την ομάδα του να τη συλλάβει. Εκείνη όμως διέφυγε.
Η θεία της είχε δηλώσει προηγουμένως στο BBC ότι η Νίκα τηλεφώνησε σε έναν φίλο της εκείνο το βράδυ για να του πει ότι την κυνηγούσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Πέρασε σχεδόν μια ώρα προτού την εντοπίσουν ξανά, αναφέρει η έκθεση, όταν την συνέλαβαν και την έβαλαν στο όχημα της ομάδας – ένα φορτηγάκι χωρίς διακριτικά.
Η Νίκα βρισκόταν στο πίσω μέρος μαζί με τρία μέλη της ομάδας 12 – τους Arash Kalhor, Sadegh Monjazy και Behrooz Sadeghy. Ο αρχηγός της ομάδας τους Morteza Jalil ήταν μπροστά με τον οδηγό.
Η ομάδα προσπάθησε στη συνέχεια να βρει κάπου να την μεταφέρει, αναφέρει η έκθεση. Δοκίμασαν έναν προσωρινό καταυλισμό της αστυνομίας σε κοντινή απόσταση, αλλά τους έδιωξαν επειδή ήταν υπερπλήρης. Έτσι συνέχισαν σε ένα κέντρο κράτησης, 35 λεπτά με το μακριά, ο διοικητής του οποίου αρχικά συμφώνησε να δεχτεί τη Νίκα. Στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη.
«Η κατηγορούμενη έβριζε και φώναζε συνεχώς», δήλωσε ο Jalil στους ερευνητές. «Εκείνη την εποχή, υπήρχαν άλλες 14 γυναίκες κρατούμενες στο τμήμα και η αντίληψή μου ήταν ότι θα μπορούσε να αναστατώσει τις υπόλοιπες. Ανησυχούσα ότι θα προκαλούσε εξέγερση».
Ο αρχηγός της ομάδας επικοινώνησε και πάλι με το αρχηγείο του IRGC για περαιτέρω ενέργειες, αναφέρει η έκθεση, και του είπαν να κατευθυνθεί προς τη διαβόητη φυλακή Evin της Τεχεράνης.
Καθ’ οδόν, είπε ότι άρχισε να ακούει πίσω του θορύβους. Λίγο αργότερα, είπε στον οδηγό να σταματήσει. Άνοιξε την πόρτα, αντικρίζοντας το άψυχο σώμα της κοπέλας, η οποία είχε κακοποιηθεί, ενώ είχε και αίματα στο πρόσωπο. Το πιστοποιητικό θανάτου άλλωστε ανέφερε πως είχε «πολλαπλά τραύματα που προκλήθηκαν από χτυπήματα με σκληρό αντικείμενο».
Ο επικεφαλής της ομάδας Morteza Jalil παραδέχτηκε ότι δεν προσπάθησε να μάθει τι είχε συμβεί. «Σκεφτόμουν μόνο πώς θα τη μεταφέρω και δεν έκανα ερωτήσεις σε κανέναν. Ρώτησα μόνο: “Αναπνέει;”. Νομίζω ότι ήταν ο Behrooz Sadeghy που απάντησε: ‘Όχι, είναι νεκρή’».
Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Νίκα υπέστη σεξουαλική επίθεση στο πίσω μέρος του βαν και ότι τα χτυπήματα από την ομάδα 12 προκάλεσαν τον θάνατό της.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >