Μια ακόμη σημαντική πτώση κατέγραψαν οι μετοχές της Bayer την Πέμπτη, χάνοντας επιπλέον 6,5% της αξίας τους στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης πέφτοντας στο επίπεδο των 76 ευρώ. Ο λόγος είναι οι ανησυχίες των επενδυτών πως ο γερμανικός φαρμακευτικός κολοσσός θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολυάριθμες υποθέσεις στις ΗΠΑ σχετικά με τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία των προϊόντων της Monsanto, την οποία εξαγόρασε πρόσφατα.

Ads

Στις 10 Αυγούστου, δικαστήριο στην Καλιφόρνια καταδίκασε την Monsanto διατάσσοντας να καταβάλει 289 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στον Ντουέιν Λι Τζόνσον, έναν κηπουρό σχολικών εκτάσεων σε περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατηγορώντας το ζιζανιοκτόνο Round Up της Monsanto και την ουσία γλυφοσάτη που περιέχει ως την αιτία που εμφάνισε καρκίνο (λέμφωμα μη Hodgkin).

Στην απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι τα προϊόντα Round Up και Ranger Pro της Monsanto ενέχουν έναν σημαντικό κίνδυνο για τους καταναλωτές και πως η εταιρεία γνώριζε ή θα έπρεπε να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους. Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία (WHO) από το 2015 έχει ταξινομήσει τη γλυφοσάτη ως “πιθανώς καρκινογόνα ουσία”, ενώ και η πολιτεία της Καλιφόρνια, από το 2017, ταξινομήσει την χημική ουσία στη λίστα με τις καρκινογόνες.

Αντίθετα η Bayer, η μητρική πλέον εταιρεία της Monsanto, ισχυρίστηκε επικαλούμενη δικές της μελέτες πως η γλυφοσάτη δεν είναι καρκινογόνα και είναι ασφαλής στη χρήση, “αρκεί να χρησιμοποιείται βάσει των οδηγιών που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία”. “Η ετυμηγορία είναι αντίθετη με τις επιστημονικές αποδείξεις που επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γλυφοσάτης και του λεμφώματος”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Bayer ανακοινώνοντας πως η εταιρεία θα προσφύγει στα ανώτατα δικαστήρια για την επανεξέταση της υπόθεσης.

Ads

Στις 7 Ιουνίου, η Bayer σφράγισε τη συγχώνευση με τη Monsanto καταβάλλοντας 63 δισ. δολάρια στον αμερικανικό αγροτοχημικό κολοσσό που ειδικεύεται και στην ανάπτυξη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (GMO). Πρόκειται για μια συγχώνευση που από πολλούς και κυρίως τους ακτιβιστές χαρακτηρίστηκε ως ο “γάμος της κόλασης”, “ένας διαβολικός γάμος”.  Με τη συγχώνευση η Bayer στην μεγαλύτερη εταιρεία της παγκόσμιας αγοράς των φυτοφαρμάκων και των σπόρων, ενώ ο μεγαλύτερος φόβος είναι ότι «η βασική επιδίωξη της Bayer είναι να κατακλύσει την ευρωπαϊκή αγορά με γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».

Ο νέος κολοσσός «θα αποφασίζει τι θα βάζει ο καταναλωτής στο τραπέζι του…διότι είναι θα είναι σε θέση να επιβάλλει στους αγρότες τι να φυτέψουν και πώς να το καλλιεργήσουν, μέσω προσφορών “όλα σε ένα” που θα περιλαμβάνουν σπόρους και χημικά προϊόντα (λιπάσματα, φυτοφάρμακα…)», επισήμανε η Greenpeace.

Φαίνεται όμως πως ο “γάμος” που εκ των πραγμάτων μετατρέπει τη Bayer σε μια παντοδύναμη εταιρεία εξελίσσεται σε έναν μεγάλο κίνδυνο για την ίδια. “Υπάρχουν μεγάλες ανησυχίες πως σύντομα θα υπάρξουν παρόμοιες αγωγές (σημ: με του Τζόνσον) που θα μπορούσαν να πλήξουν περαιτέρω τη Bayer. Η Monsanto δήλωσε πως γνωρίζει για περίπου 5.200 υποθέσεις όπου οι ενάγοντες ισχυρίζονται πως έχουν εκτεθεί στη χημική ουσία γλυφοσάτη”, δήλωσε ένας επενδυτής της Φρανκφούρτης στο Euractiv.

Οι προβλέψεις για τις μετοχές της Bayer είναι αρνητικές καθώς πολλοί φοβούνται περισσότερες νομικές περιπέτειες. Επισημαίνεται πως δημοσιεύματα σε γερμανικές οικονομικές εφημερίδες αναφέρουν πως η Monsanto απειλείται και με άλλες εκατοντάδες ποινές στις ΗΠΑ λόγω του ζιζανιοκτόνου Dicamba, καθώς αγρότες στο Αρκάνσας και τη Νοτια Ντακότα έχουν καταθέσει αγωγές.

Με αυτά τα δεδομένα και τις πληροφορίες η μετοχή της Bayer από το επίπεδο ρεκόρ των 144 ευρώ που βρέθηκε τον Απρίλιο του 2015 σήμερα έχει χάσει σχεδόν το μισό της αξίας της, με τη ζημιά της εταιρείας να εκτιμάται στα 16 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές, όπως αναφέρουν αναλυτές, ήταν ήδη προσεκτικοί με τη Bayer το τελευταίο διάστημα, καθώς υπήρχαν φόβοι για μια καταδικαστική απόφαση στην υπόθεση του Λι Τζόνσον.

Οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν και ξεκίνησε η μεγάλη πτώση της μετοχής της γερμανική φαρμακοβιομηχανίας. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως ενδεχομένως να πρόκειται για υπερβολική και στιγμιαία αντίδραση, ωστόσο το Bloomberg επισημαίνει πως είναι επίσης πιθανό η Bayer να έχει κάνει ένα φοβερό λάθος με την εξαγορά της Monsanto. “Η Bayer σχεδίαζε πως θα αντιστρέψει την αρνητική εικόνα για τη Monsanto, λόγω της κακής φήμης που είχε η εταιρεία για τις μεταλλαγμένες καλλιέργειες. Ωστόσο αποδεικνύεται πως δεν είναι η μόνη ευθύνη που κληρονόμησε”, γράφει το διεθνές οικονομικό πρακτορείο.