Ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, δήλωσε σήμερα πως το νέο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα θα προκαλέσει αύξηση του χρέους της Γαλλίας κατά περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2014. Παρουσίασε το παραπάνω γεγονός ως “έμμεση συνέπεια” της συμφωνίας που επετεύχθη εχθές στις Βρυξέλλες, την οποία χαρακτήρισε ως “ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης”.

Ads

“Οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν άμεσο κόστος για τα δημοσιονομικά μας”, διαβεβαίωσε ο γάλλος πρωθυπουργός, μετά τη σύνοδο που είχε με τους κύριους υπευθύνους του γαλλικού κοινοβουλίου, ύστερα από τη λήξη των εργασιών της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης που έγινε στις Βρυξέλλες.

 “Έχουν έμμεσο κόστος καθώς εμείς θα μετάσχουμε μέσω των εγγυήσεων που θα δοθούν για τα δάνεια που θα χορηγηθούν από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας στην Ελλάδα”, προσέθεσε. “Αυτό θα έχει επομένως μια έμμεση συνέπεια, αυτή είναι μια αύξηση ως το 2014 του επιπέδου του χρέους μας, αν ληφθεί υπόψη η ενσωμάτωση των εγγυήσεων, ύψους περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ”. “Μπορούμε να υπολογίσουμε σε 15 δισεκατομμύρια ως το 2014 τη γαλλική δέσμευση”, δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Ο Φιγιόν υπογράμμισε πως η χθεσινή συμφωνία σηματοδοτεί “ένα απολύτως αποφασιστικό στάδιο στην ιστορία της ευρωζώνης” και επισήμανε τον “ουσιαστικό ρόλο” του γαλλογερμανικού άξονα, ως “κλειδιού της σταθερότητας στην ευρωζώνη”.

Ads

Το δημόσιο χρέος της Γαλλίας ανερχόταν σε σε 1.646,1 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του πρώτου τριμήνου , δηλαδή στο 84,5% του ΑΕΠ.

Ο στόχος της Γαλλίας για επαναφορά του δημόσιου έλλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ το 2013 “πρέπει να επιτευχθεί”, σημείωσε ο γάλλος πρωθυπουργός και κατέληξε: “Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε πρέπει να γίνουν σεβαστές”.