Αύξηση κατά 11% κατέγραψαν οι σεξουαλικές επιθέσεις στις τάξεις του αμερικανικού στρατού το 2009.

Ads

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έλαβε 3.230 καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις το έτος 2009, είτε με δράστες είτε με θύματα στελέχη του στρατού, την ίδια στιγμή που το 2008, ο αριθμός των καταγγελιών είχε φθάσει τις 2.908, έχοντας αυξηθεί κατά 8% από την προηγούμενη χρονιά. Στις 2.284 έρευνες για σεξουαλικές επιθέσεις που διεξήχθησαν τελικά στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων, επιβλήθηκαν ποινές σε 983 υπόπτους, με το 42% εξ αυτών να δικάζονται από στρατοδικεία
Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η αύξηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προσπάθεια να ενθαρρυνθούν τα θύματα να καταγγέλλουν τέτοια επεισόδια, στο πλαίσιο σχετικής εκστρατείας που έχει αρχίσει εδώ και λίγο καιρό στις τάξεις του αμερικανικού στρατού.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο νόμος στις ΗΠΑ ορίζει ότι θύματα σεξουαλικών επιθέσεων στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων μπορούν να καταγγέλλουν ότι υπέστησαν επιθέσεις χωρίς να ενημερώνουν τους διοικητές τους ή την αστυνομία. Η μορφή αυτή καταγγελίας σημαίνει ότι δεν γίνεται έρευνα από την αστυνομία ούτε οδηγούνται οι υποθέσεις αυτές στα στρατοδικεία.