Άνοδο σημειώνουν τα επιτόκια των ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την περασμένη Παρασκευή για δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων που θα προβλέπει μία διαδικασία αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ads

Το spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του ελληνικού Δημοσίου διευρύνθηκε, αργά χθες το βράδυ, στις 865 μονάδες βάσης (8,65 εκατοστιαίες μονάδες) για να υποχωρήσει πριν από μισή ώρα στο επίπεδο των 840 μονάδων βάσης.

Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας έφτασε, χθες το βράδυ, στο 7,24%, που είναι το υψηλότερο μετά την ένταξη της χώρα στην ΟΝΕ, σημειώνοντας αύξηση 32 μονάδων βάσης.

Αντίστοιχη ήταν η άνοδος και για το επιτόκιο του πορτογαλικού 10ετούς ομολόγου, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται σήμερα το πρωί στο 6,27%. Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, άνοδος σημειώθηκε και στο κόστος των ασφάλιστρων έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας (Credit Default Swaps, CDS).

Ads

Το CDS για την Ελλάδα αυξήθηκε, χθες, κατά 37 μονάδες βάσης στις 831,5 μ.β., που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας ανέβηκε 22 μ.β. στις 495,5 μ.β.

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αποδίδει την αύξηση των spreads και των επιτοκίων στην αναφορά, που περιλήφθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, για την ανάληψη μέρους του κόστους από την ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους μιας χώρας της Ευρωζώνης και από τους ιδιωτικούς φορείς – τράπεζες, συνταξιοδοτικά ταμεία, αμοιβαία κεφάλαια κ.α. – που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους ομόλογα της χώρας.

Απροσδόκητη αύξηση επιτοκίων στην Αυστραλία

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε απρόσμενα το βασικό της επιτόκιο λόγω των ανησυχιών της ότι η ισχυρότερη ανάπτυξη μπορεί να προκαλέσει την επιτάχυνση του πληθωρισμού. Η εξέλιξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα την ανατίμηση του αυστραλιανού δολαρίου σε επίπεδο ισοτιμίας με το αμερικανικό δολάριο.

Ο κυβερνήτης της Τράπεζας, Glenn Stevens αύξησε το overnight επιτόκιο κατά 0,25% σε 4,75% λέγοντας πως η οικονομία “έχει σχετικά μέτρια περιθώρια πλεονάζουσας παραγωγικής ισχύος” με συνέπεια “ο πληθωρισμός να αυξάνει μεσοπρόθεσμα”. Ήταν η πρώτη κίνηση της κεντρικής τράπεζας το τελευταίο εξάμηνο.

Η κίνηση αντανακλά την πρόθεση του Stevens να αποφύγει μία επανάληψη του 2007, όταν δεν επέτρεψε αύξηση επιτοκίων για μήνες γιατί η αργή αύξηση του πληθωρισμού απέκρυπτε την διόγκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Σημειωτέον, πως η ανάπτυξη στην Αυστραλία παρέκαμψε την ύφεση στη διάρκεια της διεθνούς κρίσης και σήμερα μπορεί να αυξηθεί καθώς οι ενεργειακές εταιρίες όπως η BG Group Plc προσθέτει θέσεις εργασίας στις κατασκευές.

Έκτη συνεχόμενη αύξηση επιτοκίων στην Ινδία

Η κεντρική τράπεζα της Ινδίας αύξησε τα επιτόκια για έκτη φορά φέτος σε μία σειρά αυξήσεων που είναι η ταχύτερη που σημειώνεται σε όλη την Ασία. Η τράπεζα δήλωσε πως η πιθανότητα μιας περαιτέρω ανόδου επιτοκίων “είναι σχετικά χαμηλή για το άμεσο μέλλον. Η Τράπεζα της Ινδίας αύξησε το επιτόκιο των ρέπος κατά 0,25% σε 6,25% και των αντίστροφο ρέπος αντίστοιχα σε 5,25%.

Η κίνηση αυτή στην Ινδία έρχεται σε μία περίοδο που άλλα έθνη όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ προχωρούν σε πρόσθετα μέτρα νομισματικής τόνωσης των οικονομιών τους. Γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο εισροών κεφαλαίων στην Ινδία με συνέπεια, τελικά, την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων που η αύξηση του επιτοκίου προσπαθεί να χαλιναγωγήσει.

Σημειώνεται πως η διαφορά επιτοκιακής απόδοσης μεταξύ των 10ετών ινδικών κρατικών ομολόγων και των αντίστοιχων αμερικανικών βρίσκεται σε υψηλά δεκαετίας.