Σε κούρσα πολεμικών εξοπλισμών επιδόθηκαν την τελευταία πενταετία πολλές φτωχές χώρες σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI) που εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Ads

Στην ετήσια έκθεσή του για το εμπόριο όπλων, που αφορά την περίοδο 2005-9, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι σε διεθνές επίπεδο οι πωλήσεις όπλων αυξήθηκαν κατά 22% σε σχέση με την πενταετία 2000-2004. Τα μαχητικά αεροσκάφη αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των όπλων που αγοράστηκαν.

«Οι παραγγελίες και οι παραδόσεις αυτών των εν δυνάμει αποσταθεροποιητικών όπλων οδήγησαν σε μια κούρσα εξοπλισμών σε περιοχές όπου βασιλεύει η ένταση: στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική, τη Νότια Αμερική, τη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία», τονίζει το SIPRI.

Στη Νότια Αμερική, σε σχέση με τις αρχές της χιλιετίας, οι πωλήσεις όπλων ήταν αυξημένες κατά 150%. Στη Νοτιοανατολική Ασία μετά το 2000 παρατηρείται εντυπωσιακή αύξηση στις εισαγωγές όπλων: +722% στη Μαλαισία, +146% στη Σιγκαπούρη και +84% στην Ινδονησία.

Ads

Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων, αφού καλύπτουν το 30% του παγκοσμίου συνόλου. Τα αμερικανικά όπλα προορίζονται κυρίως για τη Μέση Ανατολή (36%) και για την περιοχή της Ασίας-Ωκεανίας (39%). Τα μαχητικά αεροσκάφη αποτέλεσαν το 40% των πωλήσεων ρωσικών συμβατικών όπλων και το 30% των αμερικανικών.